Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел готвят посещение в Пекин, твърди китайският посланик в ЕС

OFFNews 26 февруари 2023 в 09:32 2016 0

Фон дер Лайен

Снимка БТА/АП

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на Европейския съвет Шарл Мишел може да посетят Китай до края на първата половина на тази година. Това съобщи китайският в. "Глобал таймс", като се позова на китайския посланик в ЕС Фу Цун.

Вървят подготовки за посещението на двамата високопоставени представители на ЕС и се очаква скоро да започнат "много чести взаимни посещения на високо ниво" между ЕС и Китай, казва Фу в интервю, публикувано в "Глобал таймс" и цитирано от БТА.

Китай и Европейският съюз имат различни позиции във връзка с войната в Украйна, като дипломати от ЕС критикуват Пекин, че не иска да нарича конфликта нахлуване и че не призовава за изтегляне на руските сили от Украйна.

Фу изтъква, че гневът на ЕС по отношение на Китай във връзка с Украйна е "много ирационален" и че Китай не иска този въпрос да се отрази на развитието на връзките с ЕС.

След като е петък китайското външно министерство публикува документ, в който изложи визията си за това как може конфликтът в Украйна да бъде прекратен, посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо изрази пред репортери в Пекин някои резерви на ЕС по отношение на части от този документ.

"Никъде не се говори за агресор, което е странно, защото е ясно, че има агресор и жертва на агресия", изтъкна Толедо.

Фу заяви през декември, че войната е поставила Китай в много трудно положение, що се отнася до отношенията с ЕС, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!