Урсула фон дер Лаейн е в Киев, обсъжда европейската интеграция на Украйна

OFFNews 11 юни 2022 в 16:20 2075 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка АП/БТА-Архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев на ново посещение по повод европейската интеграция на Украйна и възстановяването на страната, предаде БТА. 

"Върнах се в Киев, за да се срещна с президента Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал. Ще анализираме съвместната работа, необходима за възстановяването, както и напредъка, постигнат от Украйна по пътя към Европа", каза Фон дер Лайен.

"Това ще осигури данни за нашата оценка, която скоро ще представим", добави тя.

Това е втората визита на председателя на ЕК в Украйна от началото на руската инвазия през февруари. При предишното си посещение през април тя увери, че Украйна има европейско бъдеще.

Очаква се идната седмица ръководителите на ЕС да се произнесат по въпроса за европейските амбиции на Украйна, преди въпросът да бъде разгледан на среща на върха на 23-24 юни.

Украйна настоява до края на юни европейците да поемат конкретен "юридически ангажимент", за да получи официален статут на кандидат за членство в общността, но страните от ЕС са силно разделени по въпроса. Много от тях, главно в Източна Европа, се обявяват за присъединяване на Украйна, а други като Нидерландия, Дания, Германия и Франция, която в момента е председател на Евросъюза, имат големи резерви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!