'Уолстрийт джърнъл': Израел иска да евакуира жителите на Рафа в палаткови лагери, преди да удари

OFFNews 13 февруари 2024 в 10:38 2776 2

Рафа

Снимка Getty images

Израелското правителство предлага жителите на Рафах да бъдат евакуирани в големи палаткови лагери близо до границата с Египет, преди да нареди очакваната военна операция в този град в най-южната част от Ивицата Газа, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА и БТА.

Международният натиск върху Израел да се откаже от офанзивата, или поне да я отложи, за да бъде избегната хуманитарна катастрофа, се засилват. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче не дава индикации, че ще се съобрази с тези искания.

След като прие вчера в Белия дом краля на Йордания Абдула Втори, президентът на САЩ Джо Байдън призова Израел да пази цивилните в Рафа. Съединените щати работят по споразумение за освобождаване на заложници, държани от "Хамас", в замяна на прекратяване на огъня в Ивицата Газа за най-малко шест седмици, каза още Байдън, който показва нарастващо раздразнение от отказа на Нетаняху да се вслуша в неговите призиви, посочва Ройтерс.

Според "Уолстрийт джърнъл" Израел предлага в югозападната част от крайбрежната палестинска територия да бъдат създадени 15 лагера, всеки от които да се състои от около 25 000 палатки. Американският всекидневник се позовава на представители на египетските власти.

Стотици хиляди хора, напуснали домовете си в други части от Газа, са се струпали в Рафа.

Редица арабски и западни държави призоваха Израел да не предприема военна операция в града на границата с Египет, тъй като хората вече няма къде да отидат.

ООН призова Израел да пази цивилното население.

"Ние няма да участваме в принудително разселване на хора", подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Дюжарик добави, че "сега в Газа няма място, което да е безопасно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

13.02 2024 в 13:35

Демек, Египет не ги иска, дори временно

400

1

демотиватор

13.02 2024 в 12:31

Добро решение.
И "къмпинга" няма да продължи дълго, т.к. лишените от "живия щит" хамасовци бързо ще погинат или ще избягат (за последното ще е интересно къде) (ジ) ✡ ✊
 
X

Да помогнем на украинските деца!