УНИЦЕФ: Над 13 хил. деца са загинали във войната в Газа

Израелската армия отново разположи военни около болницата ''Ал Шифа''

OFFNews 18 март 2024 в 12:06 812 3

Снимка GettyImages

Над 13 000 деца са били убити в Газа при израелската офанзива, други са пострадали от тежко недохранване и "дори нямат сили да плачат", съобщава детският фонд на ООН, цитиран от Ройтерс. На този фон израелската армия съобщи днес, че отново разполага войски в района на болница "Ал Шифа" в град Газа.

"Хиляди други са ранени или дори не можем да определим къде се намират. Възможно е да са затрупани под развалините... Ние не сме виждали такова ниво на смъртност сред децата в почти никой друг конфликт в света", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел пред предаването "Face the Nation" на Си Би Ес .

"Била съм в отделения с деца, които страдат от тежка анемия недохранване, цялото отделение е абсолютно тихо. Защото децата, бебетата ... дори нямат енергия да плачат."

Ръсел казва още, че има "много големи бюрократични предизвикателства" при придвижването на камиони с помощи в Газа.

В същото време "прецизна операция" се провежда в района на болница Ал Шифа, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в публикация в Телеграм в ранните часове на днешния ден. От ЦАХАЛ заявиха, че разузнавателна информация сочи, че високопоставени членове на "Хамас" използват силно повредената болница "за провеждане и насърчаване на терористична дейност".

Преди началото на операцията войниците са били "инструктирани за важността на предпазливите действия, както и за мерките, които трябва да се вземат, за да се избегне нанасянето на вреда на пациентите, цивилните граждани, медицинския персонал и медицинското оборудване", съобщиха още от ЦАХАЛ.

Израелските военни нахлуха в болницата "Ал Шифа" в средата на ноември въпреки масовите международни критики. От ЦАХАЛ заявиха, че  там са открили тунелен комплекс на "Хамас".

Международните критики към Израел се засилват заради смъртните случаи по време на войната, кризата с глада в Газа и твърденията за блокиране на доставките на помощи в анклава.

Експерт на ООН заяви по-рано този месец, че Израел унищожава хранителната система на Газа като част от по-широкообхватна "кампания на глада". Израел отхвърли обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

3

Nichevbu

19.03 2024 в 09:03

Foo ... трол с нов профил, направо си пиши на руzки.

1000

2

Foo

18.03 2024 в 16:23

. . . браво Nichevbu, страхотен цитат - прекрасен бих казал, точно на място - то е сила, то е дълбочина, то е прозрение . . .то е мъдрост! . . . обаче, аз виждам и едно малко, миниатюрно проблемче: думите са изречени от човек, роден (глей каква ирония) в Киев (Руска империя по онова време), и нито този човек, нито тези които са го създали, нито тези които са създали неговите създатели, нито техните създатели и т.н. са родени (най-общо казано) в Близкия Изток, за разлика от предците на тези 13 000 невинни души . . .

1905

1

Nichevbu

18.03 2024 в 14:15

Когато дойде мир, може би след време ще можем да простим на арабите, че убиха нашите синове, но ще ни бъде по-трудно да им простим, че ни принудиха да убием техните синове. Мирът ще настъпи, когато арабите обичат децата си повече, отколкото мразят нас .

Голда Меир
 
X

Да помогнем на украинските деца!