Унищожаването на сателит на Индия застрашава МКС

OFFNews 02 април 2019 в 13:43 1643 0

Миналата седмица Индия обяви, че успешно е взривила свой сателит чрез изстрелването на ракета от площадка на Земята. С това страната стана едва четвъртата с противосателитна система след САЩ, Русия и Китай.

Това обаче води до неприятности, които до голяма степен застрашават астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС).

НАСА съобщи, че след разрушаването на сателита, в космоса има около 400 отпадъка.

По думите на ръководителя на НАСА Джим Брайдънстайн, не всички отпадъци могат да бъдат следени.

„Ние следим обекти с размери над 10 сантиметра и сме преброили около 60 такива. Всеки от тях си има номер", уточнява той.

Въпреки че индийския сателит е бил взривен на височина от 300 километра, а МКС се намира на 410 километра, 24 от 60 отпадъка над 10 сантиметра са достигнали значително по-голяма височина.

"Предизвикването на събитие, което изпраща отпадъци на височина, по-голяма от тази на МКС, е нещо ужасно. Този тип дейности е несъвместим с бъдещето на обитаемите полети. Това е неприемливо", казва още ръководителят на НАСА.

Към този момент американските въоръжени сили преброяват обектите в космоса, за да предвидят не само сблъсък с МКС, а и със сателитите. Военните следят 23 000 обекта с размери над 10 сантиметра. Това включва около 10 000 космически отпадъка, от които близо 3000, създадени от едно и също събитие - антисателитен китайски тест през 2007 г. на 860 километра от повърхността.

Според Джим Брайдънстайн рискът от сблъсък с МКС е нараснал с 44 процента, но той бързо ще намалее, поради факта, че повечето от отломките са на ниска височина и бързо ще изгорят при навлизане в атмосферата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови