Унгарският премиер стартира кампания с плакати срещу ЕС

OFFNews 21 ноември 2023 в 08:15 1702 9

Снимка БТА/AP

Основателят и председател на Фондациите "Отворено общество" Джордж Сорос във Виена, 21 юни 2019 година

Дясното популистко правителство на унгарския премиер Виктор Орбан стартира кампания с плакати срещу ЕС, предаде ДПА.

На разлепените по улици из цяла Унгария плакати са изобразени Александър Сорос – синът на инвеститора либерал с унгарски произход Джордж Сорос – редом до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и надпис, който гласи: "Нека не танцуваме по тяхната свирка".

Кампанията повтаря подобна кампания от 2019 г, в която тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе изобразен до самия Джордж Сорос. Плакатите бяха свалени след критики от страна на консервативната Европейска народна партия (ЕНП), в която по онова време членуваше партията "ФИДЕС" на Орбан. "ФИДЕС" напусна ЕНП през 2021 година.

Говорител на Европейската комисия каза, че Фон дер Лайен "изобщо не е била възмутена", когато е видяла плакатите. Това не е първият път и вероятно не е последният, добави той. По думите на говорителя доколкото му е известно няма бизнес отношения между Фон дер Лайен и Сорос. Той допълни, че антисемитизмът няма да бъде толериран. Сорос е евреин и оцелял от Холокоста, отбелязва ДПА.

Проправителствени медии в Унгария намекват, че Александър Сорос е отговорен за международните критики, отправени срещу унгарския Закон за защита на детето, които поставят под въпрос разпоредба в него, според която хомосексуализмът не бива да се обяснява на децата и те трябва да бъдат защитени от публикации по темата.

Унгарското правителство неотдавна публикува въпросник за гражданите си, съдържащ въпроси, свързани с ЕС. Един от единадесетте въпроса в този въпросник невярно внушава, че блокът възнамерява да създаде мигрантски гета в Унгария, посочва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

9

Bad Horse

21.11 2023 в 17:01

Благодаря, че ми илюстрирахте тезата с вашите отговори. Вместо да пишем фермани, поне да се съгласим, че не сме съгласни. Повече от това, в Нета не става. Може би лично, на(д) бира... :)

135

8

Far Rider

21.11 2023 в 14:59

Заради такива като Орбан и Радев европейския съюз започва да подготвя процедура по "замразяване" на членството за определен срок и последващото "анулиране" на членството. Като начало на Орбан са му отрязани сресдтвата. Той трябваше да получи 22 милиарда помощ от ЕК, но получи само 6. В резултат Унгария е в най-тежка криза от всички в ЕС - най-високи цени на горивата, купонна система за основните храни и огромен емигрантски поток навън от Унгария. ЕС одобри решение с което на Унгария е отнето правото да бъде ротационен председател на съюза! И това е само началото.

345

7

Джендо Джедев

21.11 2023 в 14:57

Bad Horse,

Мани ги персоните. Не сме се юрнали да се венчаваме за тях. Това, което е по-важно е, че са популисти. С всичките негативи:

1) Критиката им не е конструктивна, а е обикновено констативно мрънкане в стил "Токът поскъпна, хлябът поскъпна, всичко поскъпна. И то - заради управляващите!". Което, няма спор, отеква в душите на масите, особено на по-примитивната част от тях. Ама не предлагат реалистични мерки за оправяне на нещата. Да не говорим, че сгъстяват черните краски до нивото на абсолютна измислица.

2) Като се докопат до власт или не правят нищо от "обещаното", или правят само поразии. И практически с нищо не подобряват нещата, за които са мрънкали;

3) В най-общия случаи са проводници на мракобесие и ретроградност.

Но, няма спор, с тях трябва много по-сериозна борба от това, което виждаме в момента.

12407

6

Bad Horse

21.11 2023 в 10:44

Можете ли за микросекунда да се абстрахирате от неприятните ви персони на Орбан, Фарадж, или (въх, леле мале!) Тръмп? Много от нещата които казват са верни. И затова много хора им вярват и ги следват. Какво правят "авторитетите" да убедят хората че не трябва да следват "демагозите"? НИЩО полезно. Лични нападки. Отричане че има проблеми.

Има проблеми. С инфлацията. С емиграцията. Със зелената енергетика. С джендър идеологията и транс-сексуалността. Със засилването на държавната и над-държавната власт! И т.н. неща, които елитите се опитват да наложат, а народа се дърпа. Само 25 години назад, обикновените демократи по времето на Бил Клинтън, сега се оказват с толкова различни разбирания от сегашните демократи, че са обявени за "-исти" и "-фоби". Включително и Бил Клинтън.

Орбан, Фарадж, Тръмп... са симптоми на проблеми. И докато има такива проблеми, народът няма да вярва на елита, а ще търси радикални лидери за промяна. Политология 101, студентите го учат в първи курс.

-240

5

редовно четящ

21.11 2023 в 09:40

Що не му резнат париците на този охранен русяшки нерез?

870

4

Constanza

21.11 2023 в 09:23

Занемарихме го това образование (в световен мащаб) и сега средните училища бълват предимно радостни дебили (по Семьон Слепаков).

345

3

Джендо Джедев

21.11 2023 в 08:55

""Нека не танцуваме по тяхната свирка".

Трябва и плакат на Путя и Медведев да лепнат. Защото танцуват по тяхната свирка.

Ама когато лапат европейските кюфтета - не пискат, а? ;)

2099

2

Mateevk

21.11 2023 в 08:39

Няма да излезе, а възможност за изключване няма, което си е голям пропуск. Ще продължава да руши и вреди отвътре. Той си го каза, че иска да промени ЕС, тоест да го направи беззъб и приемлив за Путин. Това е целта и не само неговата, а и на такива като нашият, независимо дали осъзнават или не на каква кауза служат.

1935

1

Муню

21.11 2023 в 08:25

Пътя в отворенм границите затворени. Да излизат от ЕС, проблем няма.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика