Унгария забрани на бездомните да спят на публични места

OFFNews 15 октомври 2018 в 15:26 2759 2

Снимка pixabay.com

Унгария забрани на бездомните да спят на публични места, съобщава Би Би Си.

Това става със закон, предложен от министър-председателя Виктор Орбан и приет от парламента в Будапеща през юни. Според ООН обаче той е "жесток" и нарушава човешките права.

Фактически животът на улицата става противозаконен.

Унгарското правителство посочва, че новият закон дава право на полицията да гони скитниците, които спят на обществени места. Това било "в интерес на цялото общество".

Законодателната промяна влезе в сила в понеделник. Преди това законът предвиждаше само глоба. Целта му е да гарантира, че бездомните не са на улицата през нощта, а гражданите могат да използват публичните места безпрепятствено, обясниха от социалното министерство на Унгария.

През юни ООН изслуша експертът в областта Лейлани Фара. Тя определи новите мерки като "жестоки и несъвместим с човешките права".

"Какво е престъплението, което бездомните са извършили? Просто се опитват да оцеляват", заяви тя.  

Изчислено е, че в Унгария има 11 хил. свободни места в правителствените приюти за бездомни. Експерти посочват обаче, че хората без дом в страната са повече от 20 хил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

16.10 2018 в 14:20

Ура, Орбане! Сега да се забрани със закон и бедността и Унгария ще стане богата държава. Да се забрани нещастието и всички ще станат набързо щастливи. Как никой не се беше сетил за този подход досега?!

15914

1

поп Дръвчо

15.10 2018 в 15:52

А де?

От една страна, проблемът с бездомниците нощуващи където си искат е сериозен. От друга, основната заслуга на един човек да е бездомен най-често си е изключително негова.

Пак затова и тези хора не искат в приютите - освен в краен случай и за малко, когато те по своите си критерии преценят че са много зле. Там е топло и понякога даже хранят, но няма аптека от която да си купят спирт, далече са от вървежните места за просия, а често ги и принуждават да вършат досадни неща - като миене например.

От друга страна, изритването им от централните улици на града ще ги прати в покрайнините и ще ги подтикне към други престъпления. Разбира се, никой няма да ги закача из кварталите. Полицията по цял свят си има някои общи черти.
 
X

Подкастът на OFFNews