Унгария си договори с Газпром по 5.8 милиона м3 природен газ дневно над количествата по договор

OFFNews 31 август 2022 в 19:05 3065 3

Петер Сиярто

Снимка Facebook / Szijjártó Péter

Петер Сиярто

Газпром ще доставя до 5.8 милиона кубически метра природен газ на ден в повече от количествата, посочени в дългосрочния договор между Унгария и Русия, съобщи на стената на официалния си профил във фейсбук министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

„Постигнато е споразумение с Газпром: От утре ще пристигат до 5,8 млн. м3 природен газ над количествата по договора. Нашата енергия е осигурена.“ – написа Сиярто, който участва в сряда в срещата на външните министри на страните членки от ЕС в Прага.

Сиярто подчерта също, че доставките на газ през Сърбия допринасят за увеличаване на енергийната сигурност на Унгария и ще помогнат да се избегнат ограниченията, свързани с възможен недостиг на суровина.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач обяви, че страната е подписала допълнителен договор с Русия за увеличаване на газовите доставки.

Още преди руското нахлуване в Украйна Унгария сключи дългосрочен договор за 3.5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по тръбопровода "Турски поток", който минава през България и Сърбия и още 1 милиард кубически метра през тръба от Австрия. 

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руското гориво, напомня "Политико". Будапеща е най-гласовият защитник на Кремъл сред страните от ЕС. Газпром намали или ограничи доставките до дузина страни членки,а  в сряда затвори "Северен поток" за три дни за поддръжка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

920

2

Коментатор

31.08 2022 в 21:21

Нацист при нациста - събраха се