Унгария няма да блокира увеличаването на военната помощ на ЕС за Украйна

OFFNews 23 януари 2023 в 18:31 2570 6

Снимка Facebook / Szijjártó Péter

Петер Сиярто

"Не считаме, че идеята за увеличаване на трансфера на оръжие за Украйна е добра, но няма да пречим на решенията на Европейския съюз по този въпрос", заяви на брифинг в една от почивките на заседанието на Съвета по външните работи на ЕС в понеделник министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто. "Виждам, че въпреки че е започнала нова година, отношението към войната не се променя и преобладава същата атмосфера на война", допълни унгарският политик, цитиран от Hiradо.

Коментарът на Сиярто беше по повод предложението на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел блокът да предостави допълнителни 500 милиона евро от Еворпейския фонд за мир за финансиране на пратки с оръжие за Украйна и 45 милиона евро за военни тренировъчни мисии.

Всяко решение, което би могло да доведе до продължаване или потенциалан ескалация на войната, противоречи на нашите интереси, каза унгарският политик, подчертавайки, че правителството в Будапеща няма да блокира военната помощ на ЕС. Петер Сиярто отхвърли като „лъжи“ медийните съобщения, които се появиха миналата седмица, че Унгария планира да наложи вето на средствата, предназначени за Украйна в рамките на Европейския мирен механизъм

„Нашата позиция е ясна: мирът е необходим възможно най-скоро. (…) Колкото по-далеч е човек географски от Украйна, толкова по-малко усеща пряко последиците от войната, следователно толкова по-малко е вероятно да има ангажимент за постигане на мир възможно най-скоро“, допълни още членът на унгарското правителство.

В съобщение на унгарски на стената си във фейсбук, обаче Сиярто развива антисанкционната риторика:

"Днес стана ясно, че Европейската комисия вече работи по десето предложение за санкции, което вече е доста напреднало. Мнозинството от държавите-членки, които се изказваха днес, подкрепят това, но нашето виждане е различно. Въпросът е дали първоначалната цел на санкциите е била спиране на войната? Щом е така, значи последната почти година е ясно доказателство, че това е бил неуспешен експеримент. Санкциите тласнаха Европейския съюз в задънена улица и причиняват повече щети на нас европейците от руснаците. За съжаление това е факт, а не политическо изявление", пише политикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

24.01 2023 в 10:49

Винкело, май си бягал от часовете по граматика!

-240

5

редовно четящ

24.01 2023 в 10:48

Палачинката се обърна.

-5840

4

Унгария трябва най- накрая да вкара войска в Окрайна.

8053

3

DARTH VADER

23.01 2023 в 21:41

ДОБРЕ Е ОБАЧЕ,ЧЕ ПОЛЯЦИ,ЧЕХИ И СЛОВАЦИ ПОМНЯТ ВСИЧКО...

8053

2

DARTH VADER

23.01 2023 в 21:39

КОЛКО БЪРЗО ЗАБРАВИХА 56-ТА...

МИСЛЕХ СИ,ЧЕ НИЕ СМЕ НАЙ-КЪСОПАМЕТНИТЕ,НО ЕГЕШ-МЕГЕШ МАЙ НИ БИЯТ;)

870

1

Constanza

23.01 2023 в 21:06

Ах, благодаря за унгарското снизхождение!
 
X

Да помогнем на украинските деца!