Унгария избра сделката: Съдебна реформа срещу пари от Европа

OFFNews 03 май 2023 в 21:39 2126 1

Снимка БТА / АР

Унгарският парламент прие днес законова поправка, целяща да заздрави независимостта на съдебната система, по предложение на дясното правителство на премиера Виктор Орбан, предаде ДПА.

Законът има за цел да разчисти пътя за освобождаване на средства от ЕС. Понастоящем Брюксел е спрял финансирането, тъй като обвинява Унгария в корупция и нарушаване на принципите на правовата държава.

Централноевропейската държава е член на ЕС от 2004 година. Орбан дойде на власт през 2010 г. и управлението му бе белязано от преход към авторитаризъм, посочва ДПА.

Приетата днес поправка има за цел да позволи освобождаването на финансиране в размер на 13,2 милиарда евро от кохезионните фондове на ЕС чрез серия от мерки, насочени срещу корупцията и антидемократичните ценности.

Законът възстановява по-голямата част от правомощията на независимия Национален съдебен съвет, които той загуби в полза на подчинената на правителството Национална съдебна служба в резултат на предишни реформи.

Предвижда се също така да бъде възстановено правомощието на съдиите да се обръщат към Съда на Европейския съюз, когато имат съмнения за законосъобразността на съдебни решения, засягащи европейското право. Правителството на Орбан беше отнело това правомощие.

Понастоящем ЕС блокира средства за Унгария на стойност около 30 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика