'Умни' камери уловиха заподозрян, скрит сред 60 хил. души на концерт

OFFNews 13 април 2018 в 16:39 5803 0

Не, тези хора не са престъпници. Просто лицата им са уловени и разпознати от китайска камера с технология за лицево разпознаване.

Китайската полиция използва технология за разпознаване на лицето, за да открие и арестува мъж, скрит сред тълпа от 60 хил. души по време на концерт.

Миналата седмица заподозреният господин Ао отишъл на концерт на поп звездата Джаки Чунг в Нанчан - град в Югоизточен Китай. Там бил хванат, а полицията по-късно обясни, че 31-годишният мъж, издирван за икономически престъпления, бил шокиран от факта, че са го намерили.

Китай има огромна мрежа за наблюдение, включваща повече от 170 милиона камери.

Господин Ао бил идентифициран чрез камери, разположени на входа, където се проверяват билетите, и бил арестуван от полицията, докато си седял до нищо неподозиращи други почитатели на Джаки Чунг.

Изражението му в този момент изразявало огромно удивление. Не смятал, че полицията ще е в състояние да го хване сред 60 хил. души толкова бързо.

От полицията уточниха, че на входа имало няколко камери, оборудвани с технология за разпознаване на лица.

Ао пропътувал 90 км до Нанчан със съпругата си специално за концерта.

"Ако знаех, нямаше да отида (на концерта)", нарежда непосредствено след ареста мъжът на кадри, излъчени от новинарския сайт Kan Kan.

Това не е първият път, когато китайската полиция използва технология за разпознаване на лица, за да залови заподозрени.

През август миналата година полицията в провинция Шандун арестува 25 заподозрени по подобен начин на бирен фестивал.

Китай е световният лидер в тази технология и често напомня на гражданите си, че подобно оборудване прави почти невъзможно изплъзването от властите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!