Украйна започна собствено производство на 152-мм снаряди. Постсъветските боеприпаси свършиха още през лятото

OFFNews 29 ноември 2022 в 18:35 8732 3

Снимка Юрия Паевская - Тайра

Новото производство е брандирано с ръчни и щамповани персонализирани надписи. Единият е подписан от нея: "Скоро ще се върна. Тайра".

Украйна е започнала производството на муниции за постсъветското си въоръжение. Става въпрос за калибър 152-милиметра, от който боеприпасите свършиха още в първия етап на войната в началото на лятото. Снимки на снарядите показа на стената си във фейсбук и парамедикът Юлия Паевская - Тайра

„Държавният концерн Укроборонпром разпочна серийно производство на артилерийски снаряди калибър 152 мм“, - се казва в изявлението на ГЩ. Боеприпасите са от специална серия и върху всеки един от тях е щампован надпис „За Харков“, „За Гостомел“ и други подобни.

„Собственото производство на такива снаряди съществено ще подобри възможностите на ВСУ на фронта“, коментира съобщението на украинската армия БиБиСи-Нюз Украйна.

Запасите от поссъветските калибри в складовете на ВСУ свършиха още в началото на лятото.

Официалните източници не съобщават дали боеприпасите се произвеждат в Украйна, което е малко вероятно при възможността от бомбардировки и режима на доставки на електрическа енергия, или в чужбина. Кметът на Днепър Борис Филатов съобщи, че "Укроборонпром" е пуснал производство както на 152-милиметрови, така и на 122-милиметрови снаряди.

"Тука добрите момчета от "Укроборонпром", които пуснаха производството на 152. и 122. калибър предложиха помощта си след обстрела на Днепър. Викат: Дайте да направим добра традиция, всеки път да отговаряме лично", написа Филатов. Очаква се и производството на 120-милиметрови мини.

Ден по-рано „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че 20 от 30-те страни в НАТО са изчерпали своите възможности за доставки на оръжие и боеприпаси за Украйна. Според военни блогъри капацитет за производството на боеприпаси по стандартите на украинската армия има в бивши страни от Варшавския договор, в т. ч. в Словакия и България.

В началото на ноември военният министър на Украйна Олексий Резников съобщи за планове на украинските власти за възстановяване на собствено производство на боеприпаси от съветските калибри 122 и 152 мм, които могат да бъдат използвани от притежаваните от Украйна оръжия в собствените й складове. В западните типове артилерийски системи, които съюзниците предават на Украйна се използват боеприпаси от натовски калибър, в частност 155 мм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

29.11 2022 в 22:21

С това вдъхващо доверие URL просто нямаше как да не прочета публикацията по-долу :-)

Впрочем, макар не бих го нарекъл съвсем балансиран, е интересен анализ. Аз обичам да чета чуждата гледна точка, за да избягвам доколкото мога културата на ехокамерите от последното десетилетие, но като изключим комунистическия привкус и мнението за Тайван съм съгласен с наблюденията.

Офф топик е под тази статия, но да. Не, че ще посетя отново, но скромен съвет - преместете си форума на по-нормален адрес, и му сложете SSL, та повече хора да се престрашат да го отворят. Така изглежда като... сайт с malicious code или нещо подозрително от сорта, и аз примерно го отворих от виртуалка за всеки случай.

900

1

Manager Kim

29.11 2022 в 21:38

За контрапродуктивността на Путин и Си: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/adska-kontraproduktivnost/
 
X

Да помогнем на украинските деца!