Украйна за ракетните атаки срещу Белгород: Не сме ние! Киев обвинява руснаците, че сами са обстреляли града си

Красимир Крумов 03 юли 2022 в 15:59 8545 3

Каналът zhest_belgorod показа снимки с отломки в стената на жилищна сграда, които според експерти са от руския комплекс Панцир-С1.

Снимка Telegram / zhest_belgorod

Каналът zhest_belgorod показа снимки с отломки в стената на жилищна сграда, които според експерти са от руския комплекс Панцир-С1.

Украйна не разполага с установки Панцир-С1, с каквито е подложен на обстрел руският град Белгород в близост до украинската граница. Това заяви в неделя съветникът на министъра на вътрешните работи на страната Антон Герашченко след информациите за жертви, ранени и сериозни материални щети в жилищната инфраструктура на Белгород в резултат на ракетен обстрел. Според Герашченко в зида на една от повредените при атаката сгради са открити части от снаряди на Панцир-С1.

„В Белгород са открити части от ракетния комплекс „Панцир“, който е на въоръжение в руската армия.“ – написа в Туитър Герашченко. По думите му руснаците сами са обстреляли собствените си сгради.

Въпреки очакванията украинците да се похвалят с атаката, която беше широко отразена в руските държавни телевизионни канали, новинарските агенции в Киев запазиха тишина по темата. Едва след като се появиха подробни кадри от руска страна последваха коментари от Украйна. „Наблюдателите са единодушни, че това е ракетна установка „Панцир“.“ – написа Герашченко.

Късчетата от снаряда, поразил жилищна сграда беше показан първо в канала Zhest_Belgorod в Телеграм с инфорамцията, че снимката е от сграда на ул. „Народен булевард“. Украинският експерт Олег Жданов е категоричен, че останките са от руска ракета от комплекса „Панцир“.

По руската версия, която се разпространява от московските медии Белгород е бил обстрелван от Украйна с три ракети „Точка У“, които са били прихванати от ПВО на Русия, а отломки от едната са се забили в жилищна сграда. Губенраторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи в неделя сутринта, че в града са станали експлозии, в резултат на което трима души са загинали, а малко по-късно коригира бройката на четири убити, като заяви, че три от жертвите са граждани на Украйна.

„Дори Гьобелс не би могъл да си измисли това.“ – реагира на руските обвинения говорителят на областната военна администрация в Одеса твърдението на РИА Новости, че ВСУ са нанесли удар срещу жилищни квартали на Белгород с ракети „Точка У“, касетъчни боеприпаси и безпилотен Ту-143.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

03.07 2022 в 18:08

Аз лично вярвам, че е неволно: орките са прочути със своята некадърност. Вероятно ракетите сами са се върнали към тях и провели неъолкова специална операция по дерусофикация.

10212

2

Човека

03.07 2022 в 16:43

Логично е Русия да извърши такива атаки с цел вдигане на мотивацията във войските и набиране на доброволци.

75

1

230 млрд баксов

03.07 2022 в 16:21

Клептофюрера има нужда от свежо месо за фронта.
 
X

Да помогнем на украинските деца!