Украйна в пълна бойна готовност

ОFFNews 02 март 2014 в 10:33 31849 81

Русия праща войски в Украйна
Русия реши да прати войски в Украйна

Украйна обяви пълна бойна готовност след решението на руската Дума да изпрати свои военни части в страната.

Това е наредил новоназначеният президент Олександър Турчинов. Засилена е и сигурността около ключови обекти, вкл. атомни централи. Турчинов обяви, че очаква нови 15 000 руски войници освен онези, които по-рано поеха контрола върху Крим.

Властите в Киев обявиха всеобща мобилизация, която започна в 08.00 ч днес. Това става с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана. Сътраната има войска от около 160 000 души и още 1 милион души в резерва.

САЩ призоваха Путин да изтегли руските военни сили от Украйна.Това е станало в 90-минутен телефонен разговор между Барак Обама и Владимир Путин, провел се тази нощ.

Американският държавен глава е предупредил руския си колега, че нарушава международните закони изпращайки войски в Украйна. Путин е отговорил, че Москва запазва правото си да защити интересите си и тези на рускоговорящите в Украйна, съобщи Кремъл.

Белият дом даде да се разбере, че ще окаже значителна помощ на правителството на Украйна.

Ситуацията в развитие:

21.30 ч. Войските в Крим, които са към украинското министерство на вътрешните работи, са отказали да предадат оръжието си и да преминат на страната на руснаците, съобщава Укринформ.

21 ч. Предалият офицалната власт в Киев Денис Березовски бе назначен от премиера на Крим Сергей Аксионов за ръководител на кримския автономен военоморски флот.

20.30 ч. Кораби на украинската брегова охрана са пристигнали в Одеса от Крим.

20 ч. Малко след като предателството на Березовски бе оповестено, за главнокомандващ на военноморските сили бе назначен Сергей Хайдук.

19.30 ч. Премиерът на Крим, който не е признат от Украйна, Сергей Аксионов е издал заповед към военноморския флот в Севастопол да не следват инструкциите на централната власт в Киев.

19 ч. Руската информационна агенция "Новости" съобщи, че главнокомандващият на украинския флот - Денис Березовски, е преминал на страната на проруско настроеното население, макар че е бил назначен от новото правителство. Според РИА "Новости" Березовски се е заклел да работи за независимостта на Крим. Ето думите на Березовски, публикувани от руската информационна агенция:

"Аз, Денис Валентинович Березовски, се заклевам във вярност към жителите на автономната република Крим. Заклевам се стриктно да следвам заповедите на главнокомандващия на автономната република Крим и на назначените от него командири. Заклевам се да изпълнявам военния си дълг правилно и смело, защитавайки живота и имуществото на хората от автономната република Крим и град Севастопол."

18 ч. Кореспонденти на Би Би Си в Украйна съобщават, че властите в най-големия град на Крим - Симферопол, са били нападнати и заловени. До момента е ясно само, че настъплението е започнало с атака от цивилни мъже, носещи бронежилетки. По-късно към тях са се присъединили военни от руската армия.

17 ч. Следвайки примера на САЩ и Великобритания, Франция също отказа участие в организацията за срещата на Г-8 в Сочи.

16.30 ч. Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хаг замина на работно посещение в Украйна. В Киев той трябва да се срещне с новото правителство на страната и да обсъди конфликта с Русия.

16.20 ч. Папа Франциск призова всички страни в конфликта да решат спора на масата за преговори, а не чрез сила.

16 ч.  Върховната Рада на Украйна се събра на извънредно заседание, закрито за медиите. На него бе гласувано постановление. В него се казва, че парламентът подкрепя всички действия на армията, която е призована да защити отечеството, ако са заплашени териториалната цялост и суверенитета на страната. Парламентът в Киев призова руския президент Владимир Путин да не допусне въвеждането на руски войски на територията на Украйна и да прибера военослужещите от Черноморския флот.

15:50 ч. Би Би Си разпространи кадър на руски военен кораб във водите край Севастопол.

15:20 ч. Великобритания също се оттегля от организацията на срещата на Г-8 в Сочи.

15:10 ч. Руският канал "Доджь" съобщава, че антивоенна демонстрация в Санкт Петербург е била грубо прекратена от полицията. Задържани са много хора. На събитието е имало около 1000 активисти.

Докато много демонстранти в Русия днес протестират разграничавайки се от действията на правителството си, проруски дейци в Крим защитават Москва с тезата, че Русия трябва да се намеси заради "геноцид" над руснаците в Киев. В същото време кореспондентите на големите световни медии цитират рускоговорящи жители на Украйна, които казват, че никой не ги е заплашвал.

И в Москва полицаите започнаха да задържат протестиращи срещу руските войски в Украйна, предава "Дождь".

15:05 ч. Най-богатият украинец - бизнесменът и олигарх Ринат Ахметов - обяви, че компанията му SCM (System Capital Management) ще направи "всичко по силите си, за да запази цялостта на Украйна". Съобщението бе поместено на сайта на SCM. Aхметов е бивш съюзник на Виктор Янукович.

15:00 ч. Би Би Си пусна снимка на украински военни от базата Перевальное, които са се заключили вътре, след като руската войска ги е обградила.

14:00 ч. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви преди началото на съвместното съвещание за Украйна, че действията на Русия нарушават принципите на Хартата на Обединените нации и застрашават мира и сигурността в Европа. Расмусен призова Русия да прекрати военните действия и заплахите. "Подкрепяме териториалния интегритет и суверенитета на Украйна и правото на украинския народ да определи собственото си бъдеще без външна намеса", посочва генералният секретар.

13:40 ч.  Кореспондент на Би Би Си в Севастопол, Крим, съобщава, че руски военни тършуват складовете на военноморската база. "Ние сме заложници", казва украински адмирал.

13:21 ч. Агенция Франс прес цитира новият украински премиер Арсений Яценюк да казва "Ние сме на ръба на бедствието" и да обвинява Русия, че обявява война на страната му.

"Това на практика е обявяване на война на страната ми. Спешно призоваваме Путин да изтегли войските си от тази страна и да зачита двустранните спогодби. Ако той иска да е президентът, започнал войната между две съседски и приятелски държави, е на няколко сантиметра от целта си", казва в изявлението си Аценюк.

Междувременно Руската православна църква определи военното присъствие в Украйна като "мироопазващо" и изрази надежда да не се стига до мащабни сблъсъци.

Демонстрации на граждани срещу руски военни действия в Украйна се провеждат в различни градове в Украйна, Русия (Москва) и пред Белия дом в САЩ. Кадърът по-долу е от руската столица:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!