Украйна спира от утре износа на електричество заради днешните ракетни атаки на Русия

OFFNews 10 октомври 2022 в 19:20 4539 7

Герман Галушченко

Снимка Министерство на енергетиката на Украйна

Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Украйна прекратява износа на електроенергия заради ракетните обстрели на енергийни обекти. Това се казва в изявлението на украинския министър на енергетиката Герман Галушченко, публикувано във ведоствената страница във фейсбук.

„Днешните ракетни обстрели, които повредиха производството на топло- и електроенергия, принуждават Украйна да предприеме спиране от 11 октомври 2022 година на експорта на електроенергия, за да стабилизира собствената си енергоистема“, обясняват от министерството.

Украинският ток, който изнасяхме след синхронизирането към ЕС и отделни линии към Молдова и Полша, помогна на Европа да замени руския газ и да запази стабилността на европейската енергийна система.

Дори след спирането на Запорожската АЕЦ, която е под руска окупация повече от 7 месеца, Украйна изпълни задълженията си към европейските партньори по износ на електроенергия.

Но днешният ракетен обстрел, който удари топлогенерацията и електрическите подстанции, принуждава Украйна да спре износа на електроенергия от 11 октомври 2022 г., за да стабилизира собствената си енергийна система

"Именно износът на ток от Украйна помогна на Европа да намали потреблението на руски енергийни ресурси. И затова Русия унищожава енергийната ни система, убива самата възможност за износ на ток от Украйна“, допълва енергийният министър Герман Галушченко.

Заради възможния недостиг на електричество след руските атаки в понеделник, министерството на енергетиката на Украйна призова гражданите да намалят консумацията на електроенергия между 17:00 и 23:00, като през това време избягват да пускат перални машини, ютии, радиатори, съдомиялни машини и прахосмукачкии

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

8

4rnor

10.10 2022 в 21:13

Чета, гледам, следя. Кажи ми, моля те, къде точно по фронта са излезнали от окопите и са натиснали обратно..., че нещо не виждам аз. За последните 24 часа украинците си върнаха още 6 населени места. Или си мислиш, че показнато бомбардиране на пешеходни мостчета и детски площадки води до реален оперативен прогрес на бойното поле?

1321

5

4rnor

10.10 2022 в 20:28

Малката кремълска принцеска,на високи токчета, да си хвърля колкото си иска тантруми. Руската некомпетентност и цялостното им отстъпление ще продължава.... Свещите ще са главно за върналите се в ковчези гопници (въпреки, че повечето остават да торят слънчогледи). :)

-5489

4

Ударете пак по кримския мост и ще сте на свещи.

1331

3

ваксиниран

10.10 2022 в 19:59

Руски смешници-нещастници. Не могат с армия, дай да сравним всичко със земята. Ама някой като им гръмне мостчето, оревават света. Жалкари.

22547

1

dolivo

10.10 2022 в 19:35

а така, това било целта на руската сволочь

войната е грозно нещо