Украйна си е върнала контрола върху 1170 кв. км от Херсонска област

OFFNews 09 октомври 2022 в 21:22 4431 2

Украински войници на фронта.

Снимка БТА/АП

Украински войници на фронта.

Украйна си е върнала контрола върху 1170 квадратни километра от южната Херсонска област, откакто в края на миналия месец започна контраофанзивата си срещу руските сили, заяви говорителката на южното командване на украинската армия Наталия Хуменюк, цитирана от Укринформ.

По думите ѝ украинската армия е постигала светкавичен напредък на североизток, но усилията ѝ да унищожи здраво укрепените руски части а западния бряг на река Днепър в Южна Украйна отнемат повече време и вървят по-трудно. Тя каза в ефира на украинската държавна телевизия, че предстои още много работа за гарантирането на сигурността в отвоюваните територии в Херсонска област.

"Продължава работата по обединяването и разчистването на териториите, провеждат се и операции за стабилизиране на обстановката. В селищата, в които влизаме, има много изненади, оставени от руските окупатори", заяви Хуменюк, цитирана от Ройтерс.

"От началото на контраофанзивата до днешна дата бяха освободени над 1170 квадратни километра в по направлението към Херсон“, допълни Хуменюк.

Украинските власти отдавна казват, че отвоюването на Херсонска област е от първостепенно значение, понеже всяка териториална загуба, която Русия претърпи там, застрашава веригите ѝ за доставки до стратегически важния Кримски полуостров, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

03.11 2022 в 19:25

Пернишкият шошон е неуморен. Бълва рашистка информация без спир. Що не вземе някой да му ръцне тока? Този галфон това заслужава.

-5489

1

Като загуби над 10000 войници и въоръжението доставяно от април насам. Толкова е зле положението, че се говори че са вдигнати над 5000 поляци, както и много от Академи, укро силите са останали само с башибозука от териториал ата отбрана. Демилитаризацията е в действие.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика