Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Украйна се отказва за първи път от вноса на природен газ

OFFNews 24 февруари 2023 в 14:27 8870 0

Снимка

На фона на пълномащабната война, която Русия води срещу Украйна страната предприема за първи път в историята си опит да се откаже от вноса на природен газ, като националната компания „Нафтогаз“ ще го замени със собствен добив, съобщи УНИАН.

Пред „Блумбърг“ ръководителят на компанията Алексей Чернишев е заявил, че „Нафтогаз“ ще направи опит през 2023 година за пълен отказ от внос, като за изпълнение на този план е необходимо да увеличи добива с 8%, а частните компании с 16%.

Ако опитът за избягване на внос се окаже успешен, това ще бъде първият подобен случай в историята на Украйна, коментира УНИАН.

В най-голямата украинска енергийна компания напомнят, че по изчисления на МВФ за 2023 година Киев трябва да купи 5 милиарда кубически метра газ, но според Чернишев това е при по-лош сценарий. От края на октомври „Нафтогаз“ вече си е доставила половината от 2-та милиарда кубически метра, които е планирала да купи.

В началото на февруари Украйна започна да купува газ „по документи“ от Молдова, на практика горивото не преминаваше през границата, а страните осъществяваха единствено „взаимни разплащания“ и ставаше въпрос за виртуален реверс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!