Украйна поиска западни изтребители

OFFNews 12 май 2022 в 21:05 3018 4

Дмитро Кулеба

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова за доставка на западни изтребители и системи за противоракетна отбрана, за да може страната му да се защитава срещу Русия.

Той отправи своя апел в интервю за в. "Велт" по време на посещението си в Германия.

"Да забравим за съветските системи, това приключи. Ако тази война продължи, скоро ще бъдат изразходвани последните запаси от съветски оръжия в страните, които са готови да ни ги дадат. При някои това вече се случи", добави министърът.

Кулеба отново разкритикува нежеланието на Берлин да доставя оръжие на Украйна. Обещаните от Германия бронирани зенитни оръдия „Гепард“ дори не са били поискани от Украйна, подчерта той.

"Вярно е, че не сме искали „Гепард“, но решаващият фактор за германското правителство изглежда е бил по-скоро да ни даде нещо, от което самото то не се нуждае", заяви Кулеба и се оплака, че в началото дори не е имало боеприпаси за тези оръжия.

"Когато първо се съгласим с нещо, което не сме искали, а след това установим, че системата изобщо не може да се използва, това повдига някои въпроси", добави украинският външен министър.

Той разкритикува също доставката на седем германски бронирани самоходни гаубици 2000 - тежки, модерни артилерийски оръдия - че не е достатъчна като количество.

"По същото време, когато дойде тази новина, получих съобщение от една много малка страна от ЕС, която също искаше да ни даде седем оръжия от същата система", посочи Кулеба, имайки предвид, че възможностите на Германия са доста по-големи.

В същото време той похвали настояването на Германия за петролно ембарго срещу Русия. В това отношение Германия сега играе "силна, дори водеща роля" в ЕС, каза той.

Украинският външен министър подчерта, че страната му няма да се откаже от перспективата за присъединяване към ЕС. Що се отнася до предложението на френския президент Еманюел Макрон за нова европейска общност Кулеба заяви, че целта все още не е ясна. Във всеки случай, каза той, няма да е приемливо, ако това се разбира като алтернатива на статута на кандидат за членство в Европейския съюз.

Дмитро Кулеба посочи, че Германия трябва да поеме водеща роля в преговорите за присъединяване на страната му към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

13.05 2022 в 10:14

Пет кораба, не един. От държава без флот.

И недей да лъжеш и изкуствено да умаловажаваш, уж най-модерния и най-добрия в региона. Модернизация за милиарди рубли. Гордостта на..

Ама май тия милиарди рубли са отишли за едни други кораби, като например арестувани в Италия... Иронията е силна с путлер.

-60

2

офф бее

12.05 2022 в 23:33

Там отидоха вече едни кораби ли бяха, генерали ли...че да не беше нечия икономика ли... бе пренаселено е...
Слава на Украйна!

-5910

1

Един

12.05 2022 в 21:41

Колеба иди на х*й :)