Украйна иска Швейцария да представлява интересите й в Русия

OFFNews 10 август 2022 в 21:44 2930 0

знаме

Снимка Архив

Знамето на Швейцария.

Украйна би искала Швейцария да представлява нейните интереси в Русия, но Москва трябва да даде одобрението си, за да влезе в сила едно такова споразумение, съобщи швейцарското МВнР, цитирано от Франс прес и БТА.

В началото на руската офанзива в Украйна Швейцария предложи своето посредничество на двете страни, каза за АФП през май швейцарското външно министерство. Киев е приел това предложение.

"Украйна желае Швейцария да поеме пълномощията на държава покровителка, представляваща интересите ѝ в Русия. Преговорите по тази тема приключиха", посочва външното министерство, потвърждавайки информация, публикувана от швейцарския в. "Люцернер Цайтунг". За да влязат в сила пълномощията на държава покровителка обаче Русия трябва да даде съгласието си.

Москва обаче смята, че Швейцария вече не е неутрална държава, откакто тя се включи в европейски санкции, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. От пресслужбата на руското посолство в страната коментираха пред ТАСС, че Швейцария е изразила готовност да представлява Украйна, като заявиха, че "не са имали никакъв контакт с официалните власти в Конфедерацията по този въпрос". И напомниха, че още на 5 март "Швейцария е била включена в списъка с неприятелски държави, заедно със страните членки на ЕС и някои други страни".

"В този контекст от наша гледна точка трудно би могло да се говори за каквото и да било посредничество на Берн по отношение на Украйна", допълва посолството.

В случаите, когато две държави прекъснат изцяло или частично своите отношения, Швейцария обикновено предлага да изпълнява някои дипломатически или консулски услуги, като се позовава на своя неутралитет. Представляването на интересите на дадени страни от държава покровителска дава възможност на тези страни да продължат да поддържат минимални отношения и гарантира консулската защита на гражданите на всяка от тях на територията на другата.

Ролята на посредник Швейцария поема за първи път през 19-ти век, когато тя представлява във Франция интересите на Кралство Бавария и Великото херцогство Баден по време на Френско-пруската война от 1870-1871 г. Дейността на Швейцария като държава, представляваща интересите на страни в конфликт, достига своя апогей през Втората световна война, когато изпълнява тази роля за цели 35 държави. Алпийската страна днес представлява по-малко от десет държави.

Швейцария представлява руските интереси в Грузия и грузинските интереси в Русия от 2009 г. Тя също така е представител на Иран в Египет още от 1979 г. и в Канада от 2019 г. Още по времето на заложническата криза в Техеран през 1980 г. страната представлява интересите на САЩ там. Освен това тя представлява интересите на Иран в Саудитска Арабия и обратно след подписаното споразумение за това през 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови