Украйна иска ''ясно решение'' за бъдещето си в НАТО на срещата на върха на алианса през юли

OFFNews 01 юни 2023 в 15:29 1413 0

Снимка БТА / АП

Срещата в двореца "Мими" на 20-ина километра от украинската граница започна съ "семейна" снимка.

Украйна е готова за членство Организацията на Североатлантическия договор, н оочаква Алиансът да постигне подходящ консенсус, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски по време на разговор с медиите заедно с президента на Молдова Мая Санду, цитиран от "Файненшъл Таймс".

"Украйна е готова да бъде в НАТО. Ние сме готови, когато НАТО е готово... Имаме нужда от цялото единство в Алианса и ние работим върху това", каза Зеленски, като подчерта, че гаранциите за сигурност са важни не само за Киев, но и за неговите съседи, като Молдова.

Украйна и най-близките и съюзници искат още на следващата среща на върха на НАТО през юли във Вилнюс пактът да обсъди членството на Киев. Очакваше се, че страните-членки се доближават до консенсус, но в четвъртък възражения отново показа Унгария. "Приемането на Украйна в НАТО не може да бъде предмет на заседанията на най-близката среща н Съюза, каза в запис, публикуван в социалните мрежи, унгарският външен министър Петер Сиярто. "Трябва да постави въпроса ясно: встъпването в НАТО на страна, намираща се в момента в състояние на война не може да бъде предмет на обсъждане", подчерта ръководителят на унгарската дипломация. Сиярто добави също, че унгарският парламент ще реши кога да бъде обсъдена и ратификацията на приемането на Швеция в пакта.

Володимир Зеленски пристигна без предварително обявяване в Молдова за срещата на върха на Европейската политическа общност, неформална организация, която беше създадена след нахлуването на Руската Федерация в Украйна през 2022. Самият форум е в "молдовския Версай" - двореца "Мими", стара фамилна винарна на ок. 20 километра от границата с Украйна.

Инициативата за ЕПО беше на президента на Франция Еманюел Макрон. Форумът е платформа за диалог, на който европейските лидери обсъждат решения на най-неотложните проблеми на Европа, като сигурността, стабилността и енергийната устойчивост с цел разширяване на сътрудничеството между ЕС, Западните Балкани, Великобритания и кавказките държави. Идеята е срещите да се организират един или два пъти годишно. Учредителната среща на високо равнище на ЕПО с участието на 27-те страни от Европейския съюз и още 17 европейски държави беше на 6 октомври 2022 г. в Прага. Сега в Молдова ще участват около 50 президенти, министър-председатели и висопоставени европейски служители.

Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността. В анализ агенция Франс прес посочва, че Европа организира днешната среща на върха, за да предупреди Москва, че Молдова не е сама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!