Украйна и проруски сепаратисти размениха пленници (видео)

OFFNews 27 декември 2014 в 15:04 3268 0

Украинските власти и прроруските сепаратисти ще завършат днес размяната на пленници, която започна вчера. Тя беше договорена на последните преговори в Минск тази седмица и е най-голямата от началото на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна, съобщава БНТ.

Преговорите трябваше да продължат днес, но бяха отложени.

Размяната на пленници беше извършена близо до Донецк без произшествия. Тя стана по договорената схема 222 бунтовници за 150 украински военни. Четирима от войниците не бяха предадени снощи и се очаква това да стане днес. Самолетът с освободените войници беше посрещнат близо до Киев от украинския президент. Петро Порошенко каза, че се радва, задето те ще могат да посрещнат новогодишните празници със семействата си. Жителите на опустошените от конфликта райони в Донбас и в Луганска област могат да очакват по-леки дни, след като сраженията намаляха. Но договореното в началото на септември примирие между украинската армия и сепаратистите не се спазва напълно.

В същото време се очертават все повече проблеми пред присъединения към Русия Крим. Тази седмица Киев на два пъти спира подаването на електроенергия за полуострова, с аргумента, че той е достигнал определения лимит за потребление.

Украйна преустановява железопътния и автобусния превоз до Крим. Това става от съображения за сигурност, посочиха украинските власти. Наред с това американските системи за международно разплащане Виза и Мастъркард преустановиха услугите си за кримски банки, заради санкциите на Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!