Украйна е поискала спешна финансова помощ от МВФ

OFFNews 26 февруари 2022 в 07:34 2004 1

Украйна е поискала спешна финансова помощ от Международния валутен фонд, се казва в изявление на неговата директорка Кристалина Георгиева след края на заседание на административния съвет на фонда, предадоха световните агенции.

"Ние разглеждаме всички опции за допълнителна финансова подкрепа, в това число и в рамките на програмата за помощ от 2,2 милиарда долара, която трябва да бъде разгърната до месец юни", казва Георгиева и допълва, че украинските власти са поискали също и спешно финансиране от МВФ.

Тя подчертава, че фондът разполага с известен брой инструменти и в хода на развитието на ситуацията в Украйна фондът ще продължи да обсъжда с властите как най-добре ще може да им се помогне. Георгиева спомена, че сега са е в ход и предоставянето на политически съвети на Украйна.

Директорът на МВФ поясни, че се е срещнала с административния му съвет, за да направи първоначална оценка на настоящата ситуация и е уверила членовете му, че персоналът на фонда ще продължи да работи в тясно сътрудничество с властите, за да се окаже подкрепа на Украйна по всички възможни начини.

МВФ ще продължи да работи заедно със Световната банка и с други партньори, за да се координира възможно най-добре подкрепата и помощна за Украйна, допълва Георгиева, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови