Украйна, ден 43: Русия напълно се изтегли от Киев и Чернигов

Елена Николова 07 април 2022 в 10:54 3864 3

Снимка GettyImages

Планираното изтеглянето на руските военни части от районите на Киев и Чернигов е приключило, съобщи служител на Пентагона, цитиран от Би Би Си. 

Източникът, пожелал анонимност, каза, че руските войски могат да се върнат към Киев в бъдеще. Той отбеляза, че от 130-те руски батальона, изпратени в Украйна, над 80 все още остават в страната.

Броят на изтеглящите се руски войски възлиза на най-малко 24 000 души, пише AП, позовавайки се на служител на министерството на отбраната на САЩ.

По-късно пред журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че руският президент Владимир Путин „не е постигнал нито една от стратегическите си цели“.

"Той наистина поема контрола само над малки населени места.... Те не са превзели Харков", добави Кърби. 

Русия обяви, че ще намали "присъствието" на въоръжените си сили около Киев и Чернигов на преговорите в Истанбул между двете държави. По-рано Москва заяви, че ще съсредоточи действията си върху източния украински регион Донбас. 

Следим акцентите от деня.

13:30 Г-7 осъди нахлуването на Русия в Украйна

„Преследващи изображения на измъчвани хора, очевидни екзекуции и доклади за сексуално насилие показват истинското лице на бруталната война на Русия срещу Украйна", казаха в съвместно изявление външните министри на страните от Г-7. Днес те се срещнаха с украинския си колега Дмитро Кулеба в Брюксел.

Външните министри заявиха, че "кланета" в Буча и други украински райони, които са били под руска окупация, ще бъдат посочени като тежки нарушения на международното право.

Също така те изразиха готовност да предоставят повече средства и военно оборудване за защита на Украйна.

9:30

Хиляди се опитват да избягат от Донбас преди очакваната офанзива на Русия в Източна Украйна. Украинските власти апелират хората в района да се възползват от възможността да избягат, "докато е безопасно".

9:00

Над 400 души от град Хостомел са в неизвестност, съобщи Би Би Си, позовавайки се на ръководителя на местната военна администрация. Градът понесе тежестта на руските настъпления към столицата на Украйна Киев, заедно с Буча и Ирпен. 

Вестник "Украинска правда", цитиран от БТА, съобщава, че в гараж в киевското предградие са открити телата на единайсет души.

1:55 "Забавянето на санкциите струва животи"

В последното си видеообръщение във Фейсбук президентът на Украйна Владимир Зеленски призовава държавите да наложат повече санкции срещу Русия. Той призова "демократичния свят" да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи. 

Зеленски каза още, че ще продължи да настоява руските банки да бъдат напълно изключени от международната финансова система.

Украйна иска санкции, които са достатъчно икономически разрушителни за Русия, за да сложат край на войната, и обвинява някои страни, че все още слагат приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни престъпления, отбелязва Ройтерс.

„Все пак това едва ли може да се нарече съизмеримо със злото, което светът видя в Буча. Със злото, което продължава в Мариупол, при обстрела на Харков, в опита на Русия да започне нова глобална кървава офанзива в Донбас“, каза още украинският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

07.04 2022 в 11:35

Явно предимно на изток. Забравил съм няколко епитета.
Садисти и башибозук!

14469

2

случайно прочетох

07.04 2022 в 11:32

И сега къде ще разрушават и убиват? На изток? На юг?

2550

1

alfakentavur

07.04 2022 в 11:10

Руснаците са изроди, изверги, диваци, мародери, крадци, разбойници, убийци и насилници!
Но за всичко ще си платят и ще им се върне тъпкано. Десетилетия още ще си носят позора диваците долни!