Украинското контраразузнаване залови ловци на HIMARS изпратени от ФСБ (видео)

OFFNews 17 януари 2023 в 17:30 9825 8

Снимка Сила Вiри

Агентите е трябвало да локализират американските системи и да ги подпалят или да предадат на руснаците координатите им за ракетни атаки.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за задържането на двама преселници от Донбас, заподозрени в опит да получат информация за местоположението на реактивни системи за залпов огън HIMARS и зенитно-ракетни системи С-300 и да ги унищожат, съобщи украинското контраразузнаване.

СБУ обяви, че е унищожила „вражеската агентурна мрежа“ на ФСБ в Кременчук (Кременчуг на руски, б. р.), която се опита да засече и взриви инсталации HIMARS и комплекси С-300. Арестите са станали в резултат на многоетапна специална операция на територията на Полтавска област.

Разузнавателните служби Русия са се опитали да получат информация за обекти на критична инфраструктура в региона и подразделенията на ВСУ. Агентите излезли на лов за позиции на комплексите за ПВО С-300 и складовете с ракетно и артилерийско въоръжение на украинската армия, но основната им цел била да засекат базите на РСЗО HIMARS и М777.

В случай на локализация на украинските военни обекти, агентите на Руската федерация са планирали да ги унищожат чрез палеж и допълнителна детонация, а при данни за голямо струпване на военна техника и ясни географски координати, те е трябвало да бъдат предадени за елиминиране чрез ракетен удар от страна на руската армия.

При успех за унищожаване на HIMARS или M777 руските куратори обещали на помощниците си по 20 хиляди долара. Парите е трябвало да бъдат получени по специално открити банкови карти веднага след успешно изпълнение на вражеските задачи.
Контраразузнаването е предотвратило саботажа, като своевременно е разкрило, документирало и пресякло престъпната дейност а вражеската агентурна мрежа в Кременчук, се казва в съобщението на СБУ.

Агентите се оказали двама преселенци от Източна Украйна, които са били вербувани от представители на т. н. „Служба за държавна сигурност на ДНР Дмитрий Зипир.

Зипир координирал дейността на агентите в Полтавска област дистанционно от окупирания Донецк и препредавал резултатите на служители на ФСБ в Русия. На самия Зипир е повдигнато задочно обвинение за диверсия по чл. 113 от НК на Украйна, като към обвиненията се очаква да се увеличат с такива за измяна и за действие в състава на престъпна група. Зипир се намира в Донецк, СБУ твърди, че се укрива там, но добавя, че знае точното му местонахождение и прави всичко възможно да го подведе под отговорност лично и не задочно.

Украинските служби публикуваха и прехванат видеоразговор между водещия офицер – куратор и агентите му в Украйна. В разговора участниците използват ту кодови думи и изрази, ту някакъв жестомимичен адрес, явно опасявайки се от засичане. Кураторът пита, дали не са видели „евро тенекии“ някъде, от тия за които говорил предния ден. Агентът не може да се сети какво има предвид водещият му офицер и онзи прави пред камерата с длан жестове, като изстрелване на ракети HIMARS. „Ааа, той отиде да търси“, сеща се тогава агентът.

В друг видеосеанс също за да не останат аудио следи, вероятно е мислел, че видеото не може да бъде уловено, кураторът показва на камера указаният, написани на бял лист. Ако бъде открит М777 направо да бъде подпален. Агентите не са много добре със схващането, защото бърборят много в ефир и се налага човекът от Донецк да предупреди, че такива неща не се говорят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

9

Propaganda

18.01 2023 в 10:17

Не знам дали има или нема украинци, ама бая раССки псета ги отнема в Украйна, хехехехеее. Така ги посрещнаха със сол, питка и цветя...че към 120 000 орка леко изчезнаха.

Пеят при кобзончо ли, плават с Мацква ли, летят от Саки, Саки лиии, не знам, не знам.

И то точно от Химарските, дето раССките нацисти всеки ден ги унищожават със стотици, хахахахахааа.

2550

8

alfakentavur

18.01 2023 в 07:42

Рашистката подлога бай Пешо днес "геройски" се опитва да заработи повече от 90 копейки. Очаква ни канонада от глупости.

865

6

Constanza

18.01 2023 в 07:22

Очевидно са като първобитни хора и пред тоалетната чиния, а Вие за хаймарс говорите.

2550

5

alfakentavur

18.01 2023 в 05:25

Само 10-тина хаймарса какъв голям трън в задника на СССРайха са. Жалките варварски орки са като първобитни хора пред западната техника.

865

4

Constanza

17.01 2023 в 22:00

Моля, не обиждайте хомосексуалистите. С нищо не са заслужили.

1236

3

БотоксПутю

17.01 2023 в 19:57

Какви Хаймарси? Конашенков нали каза, че са им унищожили повече отколкото са им доставили? Тъй, че ако САЩ доставят още, те ще се считат предварително унищожени.

-1655

2

ob1

17.01 2023 в 18:06

А русия - с "педе" отпред :)

-390

1

Козин Човков

17.01 2023 в 17:33

КременчуГ се пише с "Г".