Украинското командване издаде заповед за оттегляне от Северодонецк на армията и националната гвардия

OFFNews 24 юни 2022 в 10:19 17390 15

Проруските сепаратистки сили обявиха контрол над въздушното пространство в Северодонецк и Лисичанск

Снимка UAwarmap

Проруските сепаратистки сили обявиха контрол над въздушното пространство в Северодонецк и Лисичанск

На защитниците на Северодоценк е дадена заповед от командването на Въоръжените сили на Украйна да се изтеглят от града. За това съобщи в петък ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от "Ройтерс".

"Ще трябва да изведем момчетата. Няма нужда да хленчим "предателство" - никой не изоставя нашите момчета. Никой няма да позволи обкръжаване", увери Гайдай.

Той добави, че да стоиш в разбити позиции "няма смисъл": "Защото всеки ден броят на загиналите в окупираните територии може да нараства". Гайдай потвърди, че решението за изтегляне на войските вече е взето. На преден план в Северодонецк сега са както бойците от въоръжените сили на Украйна, така и от Националната гвардия.

"Те вече са получили заповедта да се оттеглят на нови позиции, към нови укрепени райони. И оттам вече нормално и пълноценно да се водят бойни действия. И съответно да се нанасят щети на противника", заяви Гайдай.

Инфраструктурата на Северодонецк е напълно разрушена, 90 на сто от къщите са повредени или разрушени.

Малко по-рано в петък се появиха съобщения от руска страна, че бойците от „Айдар“, които се намират в завод „Азот“ са заявили готовност да се предадат при условие, че прекратен огънят. Официалният представител на т. н. народна милиция на ЛНР Иван Филипоненко заяви, че силите на сепаратистите контролират въздушното пространство над Лисичанск и Северодонецк и двата града се намират в състояние на оперативно обкръжение, с което ок. 5-7 хиляди военни на Украйна са се оказали без снабдяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

14

order

25.06 2022 в 03:23

Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше само за три дни да е лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия...както до сега тея миротворци употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!



2415

13

Пустиняк

24.06 2022 в 23:46

В Грузия държава по-малка по размер и население от Москва за седмица война руснаците не успяха да стигнат до Тбилиси и не направиха кой знае какво, но загубиха 10 самолета и доста бойна техника. За близо 4 месеца при числено превъзходства от 4:1 в жива сила, 20:1 в бойна техника и 40 : 1 в боеприпаси, руснаците, ядат бой като маче у дирек и представят това за победа. Странни ментални конструкции демонстрират.

2099

11

Mateevk

24.06 2022 в 13:36

Времето, за което Хитлер прегази Белгия, Люксембург, Холандия и великата сила Франция, на която територията е почти колкото на Украйна - 43 дни! А днес сме ден 121 на войната на "великата сила" Русия срещу една три пъти по-малка като население страна и с много по-малки военни възможности, проядена преди това от руски шпионаж и пропаганда.

2099

10

Mateevk

24.06 2022 в 13:33

Хайде без опорки, ако може. От 3 месеца може и да се гонвори за доставки на западон оръжие, окето въобще не значи,у че това идва и то в по-съществени количества. досега идва като помощ от по няколко бройки. Сериозните доставки ще се по американския ленд-лийз. А когато се говори за победи и поражиня в тази овйна и на тзи етапе, е добре да се прави сравнение с времето, за окето Хитлер прегаззи Блеугиянодбер у але

706

9

order

24.06 2022 в 13:20

Мдааа... ама нали щяха да ги евакуират в посока Сибир при азовци да строят комунизЪма!!!