Украинските миротворци към ООН напускат мисията в Конго, нужни са в родината си

OFFNews 18 септември 2022 в 15:26 5417 3

Украинските военни напускат мисията на ООН в Конго

Снимка MONUSCO

Украинските военни напускат мисията на ООН в Конго

250-те украински военни напускат мироопазващата мисия на ООН в Демократична Република Конго и се връщат у дома, за да помогнат в боевете на родината си срещу руските сили, съобщава Би Би Си.

Когато през март беше обявено изтеглянето на руската авиационна част, дипломати предупредиха, че това може да доведе до сериозен недостиг на хеликоптери за мисията на ООН. Те са жизненоважни в борбата срещу различни бунтовнически групировки, разположени в гъстите гори на източната част на ДР Конго.

Осемте украински хеликоптера съставляват около 1/3 от всички хеликоптери на ООН в ДР Конго.

От началото на руската инвазия през февруари Украйна изтегли вонните си от други мироопазващи мисии на ООН.

Когато украинците напускаха Конго, бразилският командир на силите на ООН ген. Маркос да Коста заяви, че техният 10-годишен принос е високо оценен.

Мисията на ООН в ДР Конго вече е подложена на натиск в страната. Тя е критикувана за това, че не е направила достатъчно за възстановяването на мира в източната част на страната, където в продължение на три десетилетия действат групировки, убиват, изнасилват и ограбват богатите минерални ресурси на региона, като злато и диаманти.

През юли 36 души, включително миротворци на ООН, загинаха, когато протестиращи разграбиха сгради на ООН в градове в източно Конго.

След 22 години в страната се очаква мисията да приключи, но не е определена дата за прекратяване на операциите. Тя е една от най-големите и най-скъпата мисия на ООН от всички 12 мисии на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

18.09 2022 в 21:40

Пак ли ти бе пернишки цървул защо не отидеш да си копаеш картофите?
 
X

Да помогнем на украинските деца!