Украинският журналист Олександър Махов загина в престрелка в Изюм

OFFNews 05 май 2022 в 08:47 2597 1

Снимка Facebook / Oleksandr Makhov

Популярният украински журналист Олександър Махов е загинал по време на руски обстрел, съобщи приятелката на Махов Анастасия Блишчик. Махов е бил на предната линия на фронта не като репортер, а като доброволец от украинската армия. За смъртта му говори тази нощ и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който каза, че журналистът е убит на фронта край Изюм.

„Не вярвам. Това не може да е истина! Моят Саша искаше да живее! И той е жив! Моля, кажете, че това е грешка! Кажете!“ – изплака Анастасия във фейсбук.

36-годишният Олександър Махов работи дълги години за каналите "Украйна" и "Украйна24" и отразяваше събитията най-предната линия, служеше във въоръжените сили на Украйна. Колегите му си спомнят, че Махов стана единственият журналист, който се качи в самолет, извършващ евакуацията от коронавирусния Ухан. Беше и първият украински журналист, стъпил през 2017 на украинската станция на Антарктида.

Още след нахлуването на Русия в Украйна Махов обяви, че е ветеран и запасняк и отива на фронта като доброволец. На 17 април навършил 36 години.

„Рождения си ден посрещам в обкръжението на най-смелите хора на тази страна. За мен е чест да защитавам страната си заедно с тях. Следващия рожден ден ще го празнувам на брега на Атлантическия океан заедно с Анастасия. Благодаря за пожеланията, приятели.“

Само няколко дни преди гибелта си, миналия четвъртък Олександър публикува на стената си във фейсбук снимка, на която е ранен от шрапнел.

„Тежки боеве. Малко ме одраска шрапнел. Оставам в строя. До сватбата ми с Анастасия ще зараснат всички рани. Вярвайте в украинската армия“.

Последният статус на журналиста във фейсбук е от 30 април, когато показва кадри от тежките битки край Изюм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови