Украински войник: Битката с 'Вагнер' е като филм за зомбита

OFFNews 02 февруари 2023 в 11:59 13240 6

Андрий

Снимка CNN

Андрий разказва за сблъсъка си с наемниците от "Вагнер".

Югозападно от град Бахмут украинските войници Андрий и Борисич живеят в бункер, издълбан в замръзналата земя, осветен със свещи. От няколко седмици те се сблъскват със стотици бойци на руската частна армия "Вагнер".

Маскиран с балаклава (маска за лице), Андрий разказва за една от безкрайните престрелки с вагнеровци, описва ситуацията репортаж на CNN.

"Сражавахме се около 10 часа. И това не беше просто атака, беше непрекъсната престрелка. Не спираха", разказва Андрий

От постоянната стрелба пушките им АК-47 станали толкова горещи, че трябвало постоянно да ги сменят.

"Бяхме около 20 войници. И, да кажем, 200 от тяхна страна", казва той.

Вагнеровият начин на водене на войната е да се изпрати първа вълна от нападатели, която се състои главно от сурови новобранци направо от руските затвори. Те знаят малко за военната тактика и са зле екипирани. Повечето от тях се надяват, че ако оцелеят след шестмесечния си договор, ще могат да се приберат у дома, а не обратно в килията.

"Те правят така, че групата - да речем от 10 войници - да навлезе на 30 метра, след което започват да се окопават, за да запазят позициите си", обяснява Андрий.

Следва друга група, която натиска за още 30 метра. "Ето как стъпка по стъпка ("Вагнер") се опитва да се придвижи напред, докато междувременно губии много хора".

След първата вълна "Вагнер" изпраща по-опитни бойци, често от фланговете, в опит да превземат украинските позиции.

Андрий казва, че да се изправиш пред атаката е било страшно и сюрреалистично преживяване.

"Нашият картечар се побърка, стреляше по тях и каза: Знам, че го прострелях, но той не пада. А след известно време, когато кръвта му изтича, просто пада".

Мъжът сравнява битката със сцена от филм за зомбита. "Те се катерят над труповете на приятелите си, стъпват върху тях."

"Изглежда, че е много, много вероятно да вземат някакви наркотици преди нападението", обяснява той, а CNN допълва, че не е успяла да провери твърдението му.

Дори и след като първите група вагнеровци са ликвидирани, атаката продължава, докато украинските защитници свършат патроните и се окажат обкръжени.

"Проблемът беше, че те ни заобиколиха. Обградиха ни. Дойдоха от другата страна. Не очаквахме, че ще дойдат оттам. Стреляхме до последния куршум, хвърлихме всички гранати, които имахме, и останахме само аз и няколко момчета. Бяхме безпомощни в тази ситуация", разказва още Андрий.

Извадили късмет. Удържали до последния момент, докато в края на деня наемниците на "Вагнер" се оттеглили.

Разказът на Андрий за подхода на "Вагнер" съвпада с този от доклада на украинското разузнаване, получен от CNN миналата седмица. Според него, ако силите на "Вагнер" успеят да заемат позиция, артилерийският обстрел им позволява да изкопаят окопи и да се окопаят. Данните на украинците сочат, че координацията между ЧВК и руските военни често липсва.

Тази седмица CNN се е свързала с шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, който саркастично коментира чрез своята пресслужба, като нарича CNN "открит враг", че армията му е "образцова военна организация, която спазва всички закони и правила на съвременните войни".

В същото време земята над бункера на Андрий се тресе. Свистенето от снарядите на артилерията е последвано от далечен тътен няколко секунди по-късно и на няколко километра разстояние. Чува се чаткане на стрелково оръжие, докато украинските войници откриват нещо, което според тях е руски дрон, и се опитват да го свалят.

Отрядът на Андрий е заловил боец на "Вагнер", чиято история е толкова трагична, колкото примитивна и жестока е тактиката на наемниците.

Записът от разпита на мъжа показва, че е инженер, но се е захванал да продава наркотици, за да изкара малко пари. Доброволно се присъединява към "Вагнер" с убеждението, че това ще заличи криминалното му минало, така че дъщеря му да има по-малко проблеми да следва мечтата си да стане адвокат.

"И кога разбрахте, че сте просто пушечно месо?", пита Андрий.

"На първата бойна мисия. Доведоха ни на фронтовата линия на 28 декември. Снощи ни изпратиха напред", следва отговорът.

"Колко души имаше в групата?"

"Десет."

"Очевидно знаеш, че ще бъдеш убит (в битката). Но се страхуваш да се бориш за свободата на страната си."

"Да, това е вярно. Ние се страхуваме от Путин."

Андрий прави сравнение между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски, който не отдавна беше водещият комик в страната.

"Нашето предимство е, че, да, ние наистина можем да изберем човека, когото (руснаците) наричат клоун. Но както виждаме, сега този човек наистина е лидерът на свободния свят, на нашата планета."

Андрий, който е от югозападния град Одеса и се присъединява към украинските бранители дни след нахлуването на Русия, казва, че независимо от това колко още бойци ще бъдат изпратени да щурмуват позициите им, те ще оказват съпротива.

"Повечето от моите момчета са доброволци. Те са имали (добър) бизнес, имали са (добра) работа, имали са добра заплата, но са дошли да се бият за родината си. И това е от голямо значение. Това е война за свобода. Това дори не е война между Украйна и Русия. Това е война между един режим и демокрацията", е категоричен той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

02.02 2023 в 14:12

Вежди Рашидката си е завил със станиол партийния билет от КПСС - БКП, ама нямам идея къде си го е заврял, та да не му се смеят и маймуните на партийната принадлежност!?

10298

4

AntiZ

02.02 2023 в 12:53

Нагледен пример когато пидерокацапите (както красноречиво ги наричат братята украинци), се окопават и винаги на главите им се изсипват гранати от дронове. От известно време пускат по две наведнъж. И да, вярно е, че мърдат после известно време, кой бе крак, без ръка, без глава..

https://t.me/c/1651417580/818

-529

2

6екеr4о

02.02 2023 в 12:26

Уважаемата Урсула заедно с още 15 еврокомисари са в момента в Киив, не ми се вярва да обсъждат културологично - исторически въпроси!?
Навярно отдавна се обучават украински пилоти как се лети със западни образци... Въпрос на време, малко, е!

345

1

Джендо Джедев

02.02 2023 в 12:10

В какъв смисъл "като"? :D
 
X

Подкастът на OFFNews