Украински свещеник е бил застрелян невъоръжен, вдигнал кръста над главата си

OFFNews 25 март 2022 в 14:28 4695 3

Снимка Би Би Си

Ростислав Дундаренко (вляво) със свещеника Павло Найденов и Серхий Цома (вдясно)

В Украйна тече процес на документиране на хиляди инциденти, за които се смята, че нарушават международното право за водене на война - заяви главният прокурор на страната Ирина Венедиктова. Към 24 март са документирани 2472 случая. Би Би Си разказва днес за един от тях - убийството на свещеник, като случай, при който има подозрение за извършено военно престъпление.

Беше изминала малко повече от седмица от нахлуването на Русия в Украйна. Доброволци - съседи и приятели - от малкото село Яснохородка, на 40 км западно от Киев, бяха заели позиции на контролно-пропускателния пункт, охраняващ входа на общината. Сраженията между руските и украинските сили вече бяха ожесточени. В цялата страна на входовете на градове и села има контролно-пропускателни пунктове, обслужвани предимно от местни доброволци, които не са преминавали през официално военно обучение.

Следобеда на 5 март селският свещеник Ростислав Дударенко е на КПП в Яснохородка. Задачата му е да проверява приближаващите се превозни средства. Но той е там и за да предложи на групата доброволци духовна подкрепа.

Облечен е в цивилни дрехи, когато ги нападат.

Оцелелият Юхим (името е променено) разказва пред Би Би Си, че е бил на КПП с Дударенко и още 10-ина души, когато научили, че три руски танка са преминали през селото. Групата решава да се скрие в гората, готова да се изправи срещу тях, ако се наложи. Когато приближават контролно-пропускателния пункт, руските войски започват "да стрелят във всички посоки", разказва Юхим. "Когато разбраха, че се крием в тревата, те излязоха от пътя, за да ни прегазят с танкове". Танковете са се върнали обратно на пътя, когато Дударенко решил да се укрие.

"Видях как Ростислав вдигна кръста над главата си, стана от укритието си, крещейки нещо, и тръгна към тях. Може би искаше да ги спре. Опитах се да го извикам."

Чули се изстрели по посока към свещеника. "И това беше всичко. Той направи само няколко крачки и падна."

Юхим е прострелян и ранен, но спасен, защото в този момент са пристигнали украински части, за да изтласкат руските назад.

Доброволческата група, към която се е присъединил 45-годишният Дударенко, не е имала военен статут.

Друг доброволец - Едуард (истинското му име е друго) - няколко души са имали известна военна подготовка, поради опита си в дългогодишния конфликт в Донбас. Някои от тях са били любители ловци. Повечето са били на възраст над 50 години. Едуард бил разположен на друг КПП и пристигнал, когато руските танкове се отдалечавали. Видял тела на пътя. Сред тях били Дударенко и неговият помощник. И двамата не са били въоръжени. Там били телата на още трима доброволци.

Дундаренко е единствено дете. "Той искаше да защити всички - казва майка му Надежда пред британската медия. - Опитах се да го разубедя, но не можех да споря с него."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

26.03 2022 в 08:53

И още митове колко набожни били руските същества, колко православни бля, бля.
Да, и затова путкин праща ислямистки радикали от всяка пробита азиатска губерния срещу нашата Европа и братя от Украйна.

3714

2

GB

25.03 2022 в 14:50

Борят православните. С мюсюлмани, включително ... Жалка работа!