Украински скулптор, избягал от Киев, е приет в Кралското дружество на британските художници

OFFNews 03 април 2024 в 14:00 1627 0

Алекс Лидаговски и неговата съпруга Даша Непочатова

Снимка Личен профил във Facebook

Алекс Лидаговски и неговата съпруга Даша Непочатова

Алекс Лидаговски е принуден да напусне Киев заедно със съпругата си Даша Непочатова и 16-годишната си доведена дъщеря, след като руската инвазия започва на 24 февруари 2022 г., пише Гардиън.

Скулпторът разказва пред информационната агенция PA, че приятели са му изпратили снимки на бомбардираното му ателие. Лидаговски, чиито думи бяха преведени от съпругата му, каза:

"Когато напуснахме Украйна, за да спасим дъщеря си, никога не сме мислили, че това ще бъде за толкова дълго. Сега, понеже съм толкова далеч от страната си и сякаш живея друг живот, се опитвам да не мисля за това, да го отричам, да прогоня тази болка в дълбините на съзнанието си и да си дам повече време да размишлявам върху всичко."

Той продължава: "Започвайки от нулата тук, в Обединеното кралство, със статут на бежанец, за мен беше много важно да остана в професията, защото имах чувството, че съм изгубил гласа си и езика си, така че за мен беше важно да не загубя професионалната си идентичност."

"Когато пристигнах тук, просто почувствах празнота, защото бях откъснат от предишния си живот. В сравнение с Украйна, там познавах пазара и обществото, а тук бях невидим и никой не ме познаваше, така че първата стъпка беше да се покажа, за да ме видят хората и да ме направят видим."

Почетното членство в Кралското дружество на британските художници беше вълнуваща и неочаквана изненада, казва той. "Освен това разбрах новината на рождения си ден, така че го почувствах като подарък."

Лидаговски, който миналата година успя да покаже творба в Зимния скулптурен парк в Бексли, югоизточен Лондон, наскоро спечели една от петте награди за резиденция за скулптура на закрито на биеналето "Лука Картазия" - най-голямото събитие в света на изкуството за творби и архитектура върху хартия. Неговата скулптура "Полет на лястовица" ще бъде изложена в Лука, Италия.

"Творбата ще бъде изработена от велпапе, а скулптурата е в акробатична позиция, наречена лястовица, и метафорично показва, че кракът ѝ е в миналото, а главата - в бъдещето, но тя се опитва да балансира в настоящето с отворени ръце", казва той.

Друга творба, "Ходещ по въже", ще бъде включена в нова изложба на публично изкуство, поръчана от общинския съвет на Грейт Ярмут, заедно с девет други скулптури на други художници през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки