Украински пробив: ВСУ извърши десант на левия бряг на Днепър при Козачи лагери

OFFNews 08 август 2023 в 14:36 15689 1

Снимка Telegram / Rybar

Украинските сили са извършили успешен десант на левия бряг на река Днепър при село Козачи Лагери и са разгърнали там плацдарм с дълбочина от 800 до 1000 метра навътре в контролираната досега от руснаците територия, съобщават едновременно източници от украинска и руска страна. Сред руските канали, които потвърждават воденето на сражение на левия бряг на Днепър е обикновено добре информираният "Рибар".

Според различни източници боевете на левия бряг на реката в Херсонска област вървят вече близо денонощие. ВСУ са успели да извършат десант с помощта на два катера (броят им според Rybar e 7). Атаката източно от Херсон е била изненадваща за руснаците и според различни източници е започнала още преди две денонощия, но и самите украинци не са докладвали за успеха си веднага по оперативни съображения.

Временно изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че е имало опит за десант с два катера, но военните от руската групировка войски "Днепър" били унищожили лодките при опита им да се установят на левия бряг, а украинските бойци се били оказали във водата и опитали да се спасят с плуване но не успели.

Твърденията на Салдо са в пълен дисонанс с оперативната обстановка, която описват прокремълските военни блогъри. Те изразяват загриженост за ситуацията, тъй като ВСУ са успели да създадат плацдарм, да се придвижат 800-1000 метра навътре и дори да разбият първата линия на руската отбрана. Неутралните коментари са, че дори това да е малка по численост украинска ударна сила, тя ще е полезна на левия бряг като принуди руските войски да се прегрупират.

OSINT канали твърдят, че Козачи Лагери е изцяло под украински контрол. Появиха се и видеозаписи от преминаването на реката от малки групи военни на ВСУ.

"Заради ангажиране на вниманието на другите направления, ситуацията по Днепър излезе извън полезрението на обществеността. В продължение на няколко месеца ВСУ продължаваха да водят огън по левия бряг, прикривайки действията на разузнавателни групи с катери. Но след осъществената замяна на подразделенията на ВДВ (въздушно-десантните войски, б. р.), действащи там от доста време, с нови формирования ВСУ усилиха атаките си срещу руските позиции. Целта в случая е проста - да се възползват от неопитността и непознаването на обстановката от новодошлите за създаване на плацдарм на левия бряг", анализира ситуацията "Рибар"

Според канала през нощта 7 украински лодки са стоварили седем диверсионно-разузнавателни групи от по 6-7 човека след задействането на димна завеса западно от Козачи Лагери. Групите са използвали извършената замяна на първа линия и са ударили откъм фланга, достигайки населеното място на брега на Днепър. Ефектът на неочакваност и забавената реакция на руснаците са позволили на ВСУ да извършат десанта и безпрепятствено да стигнат до селото.

Руските блогъри пишат и за три катера на ВСУ с по 15 души, които са планирали да установят наблюдателен пункт на остров Домахский, но, подложени на артилерийски обстрел, лодките са се върнали обратно.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

08.08 2023 в 15:31

При 1300 километра фронт, 30-40 души са направили десант на голяма река. Да стоварят там танкове и да напреднат, ще има повод за усмивки.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика