Украински милиардер заведе дело срещу Русия в ЕСПЧ

OFFNews 27 юни 2022 в 11:09 1493 0

милиардер

Снимка Nexta

Ринат Ахметов

Украинският милиардер Ринат Ахметов завежда дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи в канала си в Телеграм "Nexta".

"Злото не може да остане ненаказано. Престъпленията на Русия срещу Украйна и всеки украинец са очевидни. Извършителите трябва да бъдат наказани. С помощта на най-добрите украински и американски адвокати подадох жалба до ЕСПЧ за обезщетение", казва Ахметов.

Той уточни, че този иск е един от първите международни съдебни искове срещу Русия.

Ринат Ахметов е собственик на металургични предприятия в Донбас, включително на известния завод "Азовстал", който беше разрушен от руснаците. Той настоява за компенсация на загубите - става дума за милиарди долари.

Освен "Азовстал" в резултат на войната са частично или напълно унищожени неговите предприятия като "Илич Стийл", "Авдийска коксохимическа компания", Луганската топлоелектрическа централа и "десетки други обекти на промишлената инфраструктура и зелената енергия".

"Към началото на войната капитализацията на тези съоръжения възлиза на десетки милиарди долара. Със сигурност ще съдим Русия и ще поискаме подходящо обезщетение за всички загуби и пропуснати ползи. По тези въпроси вече тече усилена правна работа. Ще заведем съдебни дела във всички международни и национални инстанции", заяви по-рано Ахметов.

Милиардерът е представляван от международната адвокатска кантора Covington & Burling LLP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови