Украински кораб отблъсна опит за абордаж в Крим

OFFNews 04 март 2014 в 21:29 10047 82

Украинският кораб за управление "Славутич".

Екипажът на украинския боен кораб „Славутич” е отблъснал нападение от страна на агресори в района на Кримския полуостров, съобщи агенция УНИАН.

„Група въоръжени хора се приближиха на буксир към борда на кораба, но екипажът даде въоръжен отпор", заявиха представители на екипажа.

"Това беше опит за абордаж и превземане на кораба, завземане на оръжието и пленяване на моряците”, допълни капитан 2-ри ранг Виталий Звягинцев от украинското министерство на отбраната.


Сравнение между Черноморския флот на Русия (в червено) и ВМС на Украйна.

По-рано тази вечер, командването на Севастополската бригада надводни кораби, екипажите на корабите от ВМС на Украйна „Славутич“ и „Тернопол“ изпрати обръщение към средствата за масово осведомяване.

В него те обвиняват президента на Русия в лъжа, Черноморския флот на РФ в блокада и провокация и обещават, че ще останат верни на дълга, клетвата си и народа на Украйна.

Публикуваме целия текст на тяхното обръщение:

Ние, военните моряци от Украинския флот, внимателно изслушахме позицията на и мислите на президента на Руската федерация В.В. Путин, огласени по време на неговата пресконференция, проведена в Москва на 4 март 2014 г.

По време на срещата, говорейки с журналист от агенция „Ройтерс“, президентът на Русия тънко подметна, с присъщата за дипломатите способност да отбягват отговорите. Но ние сме военни, и както е известно, за нас е присъща способността да говорим и действаме истински, след като дипломатите са изчерпали своите доводи.

Изхождайки от това, ние смятаме, че имаме правото да обвиним президента на Руската федерация в откровена лъжа. Лъжа, която засяга непосредственото участие на Въоръжените сили на Руската федерация в събитията от последните няколко денонощия се развиват на територията на автономната република Крим в град Севастопол.

В настоящия момент военните кораби от ВМС на Украйна „Тернопол“ и „Славутич“, намиращи се в залива на Севастопол, са блокирани от бойни кораби на Черноморския флот на Руската федерация, на всеки от които се намират подразделения на морската пехота, въоръжени с автомати и съответната екипировка.

Напомняйки бележката на господин Путин В.В. За това, че подобна униформа и снаряжение може да се купи във всеки магазин, използваме случая да се поинтересуваме в кой точно, както и къде в нарушение на украинското законодателство може да се купят автомати, бойни пистолети и гранатомети. Заедно с това напомняме, че нито едно от подразделенията на въоръжените сили на Украйна, дислоцирани в Крим, останало вярно на чувството за дълг и воинската клетва за вярност към украинския народ не е предало и педя от територията на военните части и поверените им оръжия.

В отговор на всичките инсинуации, мръсния поток от лъжлива информация от устите на нечистоплътни политици и подкупените от тях журналисти, ние: офицерите, мичманите, старшините и матросите от ВМС на Украйна открито заявяваме, че честно и до край ще изпълним своя воински дълг, защитавайки своята страна и народа на Украйна, както сме го правили във всичките години след обявяването на независимостта, не заради длъжности и заплати, а затова, защото това е нашата страна и за нас е скъп животът на всеки човек, живеещ на тази земя, без значение от неговата националност.

Личният състав на бригата надводни кораби
4 март 2014 г., Севастопол

    

ВМС на Украйна разполагат с 24 бойни и около 40 спомагателни кораба.



Черноморският флот на Руската федерация включва 40 бойни и над 200 спомагателни кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!