Украински дронове прелетяха над 900 км и поразиха газов терминал край Санкт Петербург

Легендата за мощта на Русия е сапунен мехур, заяви ген. Кирило Буданов

OFFNews 21 януари 2024 в 09:27 13013 10

пристанище
Тази карта показва разстоянието до взривения терминал по права линия.

Пожар избухна в терминала на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек" на балтийското пристанище Уст-Луга, съобщи тази сутрин губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко, цитиран от Ройтерс.

"Няма пострадали в резултат на пожара в терминала на "Новатек" в пристанището Уст-Луга. Персоналът беше евакуиран", написа Дрозденко в "Телеграм". Той не посочи причините за пожара на пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив.

Според руската информационна агенция "Шот" в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят към Санкт Петербург, допълва БТА.

Жителите на Кингисеп съобщават, че са чули звуци от летящи безпилотни самолети. Населеното място се намира на около 35 км от пристанището. Тази информация се потвърждава и от руски военни блогъри, които пишат, че украинските дронове са летели към Санкт Петербург, но в последния момент от маршрута си рязко са обърнали посоката си и са се насочили към газовия терминал. 

Не е ясно какви дронове са използвали ВСУ, но те със сигурност са прелетели над 900 километра (по права линия разстоянието е 884 км., но дроновете не летят така). Безпилотниците са преминали през въздушното пространство на 3 държави - излетели са от Украйна, прелетели са цялата територия на Беларус и са стигнали до балтийския руски порт. 

В последно време Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти. Целта на тези атаки е да се нарушат линиите за доставки и логистиката на противниковата страна и да се сломи бойния дух в продължаващата вече почти две години война, коментира Ройтерс.

В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна западната руска Брянска област. Ден по-рано бе нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море, като според руски официални лица плавателният съд не е пострадал.

Украйна не планира да спре да нанася удари дълбоко на руската територия, въпреки опасенията на западните поддръжници на Украйна за възможен ответен отговор от страна на Руската федерация. Това заяви генерал-лейтенант Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната в интервю за Financial Times.

Според вестника подобна дръзка тактика на украинските безпилотни атаки предизвиква безпокойство сред някои от партньорите на Украйна, които предупреждават, че тя може да предизвика по-остър отговор от страна на руския президент Владимир Путин, евентуално дори с използване на ядрено оръжие. В същото време, пише FT, шефът на украинското разузнаване не се притеснява от подобни опасения и обещава да продължи да работи дълбоко в Русия, за да саботира военната машина на Путин.

"Не предвиждаме никакви драстични промени в близко бъдеще. Всичко, което сме правили, ще продължим да правим и в бъдеще", заяви Буданов.

Той прогнозира, че тази година ще бъде трудна за Украйна.

"Да се каже, че всичко е наред, не е вярно", каза Буданов в отговор на въпрос за това, че контраофанзивата на Украйна през миналата година не е постигнала целите си. "Да се каже, че това е катастрофа, също не е вярно."

В същото време той прогнозира, че Украйна все пак ще успее да задържи Путин и вече е доказала, че "цялата легенда за мощта на Русия е сапунен мехур".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

10

Valioka

21.01 2024 в 23:16

Рассия е огромна страна. Това е факт. И винаги се е перчела с размерите си, а това което рашките пропуснаха че, че толкова много територия представлява и голяма цел, която трябва да защитаваш. Те си мислеха, че като са големи могат само да нападат и пропуснаха факта, че им трябват мноого средства за защита на тая огромна територия. Т.е. стига с водката, а запрятане на ръкави за производство на мноого бройки средства за отбрана. Но водката е сладка работа и не знам как ще се получи тая работа с бачкането...

1000

9

KREATOR

21.01 2024 в 17:06

До edin slep

Явно Украинците са Ви послушали. Думнали са завода за Панцир в Тула!

12078

8

edin slep

21.01 2024 в 15:14

Ами какво друго да стане, руснаците удрят където успеят, нормално е да получат на свой ред удари. Украинците положиха усилия да разработят свои оръжейни системи, с помощ де, ама много неща си правят сами, имат си специалистите.

Като се видя какво е качеството на руската техника и качествата на руските войски, мисля че украинците имат основания да се съмняват и в дейсвителните възможности на руснаците и в областта на ядрените оръжия, така че има защо да се защитават смело с удари в дълбокия тил на врага.

Тактическото ядрено оръжие е съизмеримо с мощна ракетна атака от конвенционален тип. Няма файда от него. Ако ударят със стратегическо ядрено оръжие даже и Котай ще ги зареже, че те може да са следващите. И след като използваш веднъж такова оръжие с какво ти остава да плашиш? Ще се върнат в средата на 20 век и ще си останат там, докато не се разпаднат или докато не решат да се демократизират, този път наистина.

305

7

Старик

21.01 2024 в 14:43

Така е КРЕАТОR, Сатаната е Истински!

1000

6

KREATOR

21.01 2024 в 14:14

Великата втора сила , се превърна в отдушник на Украински ритници. Посмешище е Русиюшка!

1000

5

Шаран 007

21.01 2024 в 11:06

Чак пък 900 км. От Естония са само 25. Пести се гориво, за сметка на увеличеното количество тротил.

22548

4

dolivo

21.01 2024 в 10:26

А Тръмп направи уникална услуга, като накара Европа да се въоръжи малко , лато си дигне бюджета военния. Нищо , че е противен и оранжев.

Въпреки от задоволството ми какво им се случва на амбициите на апаратчиците руски, страдат обикновените хора в Русия. А понеже са тъпи, когато страдат и почнат да питат кой е виновен, лесно ги лъжат, че външния враг. Да видим колко ще издържат.

Само дето от цялата работа Китай печели, и това ме притеснява.

2550

3

alfakentavur

21.01 2024 в 09:57

Путлер направи уникална услуга на Европа като я накара да си преориентира доставките на газ. И започна да реже клона, на който седи.
Гениално! И сто на стоп - всичко това е било по план.

400

2

демотиватор

21.01 2024 в 09:40

Май вече през ден бива дронясан я терминал, я склад за гориво у Рашата- уужаасссс!!!
Ми те, орките, освен че самите те мръзнат (имаше новини), скоро няма да имат к'во да доставят и на "братските" си държави, камо ли на "вражески" кат нас...
Добре, че се преориентирахме, дори само от чисто икономически съображения (ジ)

2000

1

qjh82209

21.01 2024 в 09:36

МАКАКТАКА!!!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки