Украинската журналистка и блогърка Оксана Гайдар бе убита при обстрел

OFFNews 10 май 2022 в 11:06 3082 1

Украинската журналистка и блогърка Оксана Гайдар е убита по време на обстрел в Киевска област.

Според ръководителя на Националния съюз на журналистите на Украйна Серхий Томиленко Гайдар е загинала при обстрела на село Шевченково, Броварски район, от руската артилерия между 11 и 12 март, но за смъртта ѝ се разбира чак сега.

Заедно с журналистката живота си губи и нейната майка Лидия.

Гайдар е известна с историческите си публикации и постове в социалните мрежи под псевдонима Ruda Pani, в които остро разобличава имперските амбиции на руските власти и желанието им да установят контрол над Украйна на всяка цена.

Томиленко допълва, че Гайдар пише своите есета и коментари от Москва, където живее със съпруга и сина си, но се връща в Украйна с началото на мащабната руска инвазия, за да бъде близо до майка си.

"Тя остана - съзнателна и смела украинка, в леговището на агресора. Била е подложена на натиск, тя и съпругът й са били сплашвани по едно време, както ми каза Оксана... Последно й писах на 7 март - съобщението не беше прочетено, сега знам защо. Селото е било окупирано", разказва пред Националния съюз на журналистите украинската журналистка Алла Лазарева, която е познавала загиналата от близо 40 г. 

Последният туит на Гайдар е от 11 март, в който тя съобщава, че в селото няма светлина и почти никакъв интернет.

"Руснаците не позволяват на никого да си тръгне - стрелят смъртоносно по коли и дори по велосипеди. Можем само да седим тихо в домовете си. Хуманитарната катастрофа е въпрос на най-много месец. Изтривам Twitter, надявам се да се видим отново. Всичко ще бъде в Украйна", е написала тя.

Гайдар е родена и израснала в Киев в семейство на журналисти. Баща ѝ Юрий Гайдар е работил като зам.-редактор на "Спортивна газета". Завършва журналистика в Киевския държавен университет "Шевченко".

На 29 април - друг журналист бе убит от окупаторите в Харковска област - 33-годишният Максим Медински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови