Украинската църква разреши Коледа да се празнува на 25 декември

Нов шамар за кремълския патриарх Гундяев

OFFNews 21 декември 2022 в 12:03 6280 1

ПЦУ
ПЦУ разреши Коледа да се празнува на 25 декември.

Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7 януари, но тази година това ще се промени за мнозина, тъй като Православната църква на Украйна (ПЦУ) за първи път разреши на своето паство да празнува Рождество на 25 декември.

Този ход създава разделителна линия с Русия, която празнува на 7 януари, и вероятно ще задълбочи разрива между двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 г. ПЦУ се отдели от едноименната Украинска православна църква (УПЦ), която се разглежда като политически свързана с Москва и е изправена пред обществени искания за закриването ѝ на фона на обвиненията, че е средище на петоколонници - т.е. хора, които подкрепят и тайно помагат на враговете на страната, в която живеят.

"Даваме възможност на хората да празнуват в друг ден", заяви архиепископ Евстратий Зория от ПЦУ в Киев.

Призивите за промяна само се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна, което накара ПЦУ да позволи на своите 7000 енории да провеждат пълни религиозни служби на 25 декември, ако желаят.

Въпреки съпротивата на Кремъл и Руската православна църква, през 2019 г. ПЦУ получава църковна независимост от Константинополския патриарх Вартоломей I, смятан за духовен водач на православните вярващи по света. Решението му отмени вековно споразумение, което предоставяше на патриарха в Москва власт над църквата в Украйна.

Свързаната с Русия УПЦ заяви през май, че е прекратила подчинението си на московския митрополит Кирил, яростен поддръжник на руския президент Владимир Путин, въпреки че малцина вярват, че разколът е искрен. Говорителят на църквата, митрополит Климент, отхвърли като политически трик решението на ПЦУ да разреши Коледа да се празнува на 25 декември, като го обяви за доказателство за това, че съперничещата църква не е религиозна институция, а политическа организация, която се стреми да изпълнява заповедите на правителството.

Повече от 1600 енории са дезертирали от Украинската православна църква след нахлуването на Русия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови