Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан продава куклата си Барби. Парите отиват за лечение на ранени

OFFNews 21 август 2023 в 12:50 2454 0

Харлан

Снимка Би Би Си

Олга Харлан с нейната кукла Барби.

Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан ще продаде куклата си Барби на търг, който ще се проведе в eBay, а приходите от него ще бъдат дарени за рехабилитация на ранени военнослужещи.

От няколко години производителите на Барби правят серия "Ролеви модели" - кукли, чиито прототипи са били истински жени. Олга Харлан стана единствената украинка, в чест на която бе създадена такава кукла, съобщи Би Би Си.

32-годишната Харлан е спечелила повече от сто медала, включително олимпийско злато. Тя е една от най-титулуваните спортистки в Украйна. В края на юли участието ѝ в Световното първенство по фехтовка в Италия предизвика скандал, защото Харлан отказа да се ръкува с руската си съперничка и бе дисквалифицирана.

На следващия ден решението за дисквалификация бе спряно, а ръководителят на МОК заяви, че на Харлан ще бъде позволено да се състезава на следващите олимпийски игри. Самата Харлан заяви, че ще се стреми към изключване от международни състезания на всички руски спортисти - дори на тези, които се състезават под неутрален флаг.

Според различни спортни организации руските спортисти могат да бъдат допуснати до участие в турнири, при условие че не подкрепят войната в Украйна и не получават финансиране от държавата.

"Не можем да подадем ръка на нашия враг. И трябва да покажем на целия свят, че войната продължава, и тези "неутрални" спортисти не трябва да бъдат на международната сцена. И ще направим всичко възможно да ги държим далеч от олимпийските игри или от всякакви световни състезания", бе категорична състезателката.

В средата на август Харлан заяви, че е работила за СБУ и националната академия на СБУ, а специалната служба я награди с почетния знак на академията си - най-високото отличие на тази организация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!