Украинската Рада предлага частична забрана на руска музика

OFFNews 30 май 2022 в 20:19 3030 7

Рада

В украинския парламент е внесен проектозакон, който ограничава публичното използване на музикални продукти на държавата-агресор и забранява турнетата на някои руски изпълнители, става ясно от сайта на Радата, цитиран от УНИАН.

С него се правят изменения в редица закони за подкрепата на националния музикален продукт. Законопроектът е иницииран от 10 депутати от фракциите "Слуги на народа" и "Европейска солидарност".

Какво се предлага?

Според обяснителната бележка към проектозакона депутатите предлагат да се забрани напълно и безсрочно публичното изпълнение, показване, демонстриране, разгласяване на звукозаписи, видеозаписи и музикални видеоклипове на певци и певици, които са били граждани на държавата-агресор (Руската федерация) след 1991 г.

Изключение се прави за бивши граждани на Русия, които са или са били към момента на смъртта граждани на Украйна и нямат (не са имали към момента на смъртта) гражданство на държавата-агресор.

Предлага се още подобна забрана да не се прилага за руски певци, които са в списъка на музикалните изпълнители, осъждащи агресията срещу Украйна.

"Заявление за включване в списъка се подава в Службата за сигурност на Украйна от такова лице, негов законен представител, организатор на гастроли или притежател на права, който има право да издаде разрешение за използване на произведения, изпълнени от това лице в Украйна", се казва в проектозакона.

Според него Съветът за национална сигурност и отбрана ще отговаря за този "бял списък". Самият списък ще бъде публичен и актуализиран.

Предлага се също така да се забрани участието в турнета на музиканти, които са граждани на държавата-агресор. С изключение на тези, които са в "белия списък".

Освен това депутатите предлагат делът на песните на държавен език в радиопредаванията да се увеличи до 40% (в момента той е 35 процента). Както и да се увеличи до 75% от дневния обем на предаванията, включително новинарските и аналитичните блокове и развлекателните предавания (от диктори и радиоводещи) на държавния език.

Преди време украинският продуцент Игор Кондратюк предложи да се забрани на всички руски изпълнители да гастролират в Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

7

офф бее

31.05 2022 в 10:18

Нямам книги на руски. И на северно-корейски нямам...

-60

5

офф бее

30.05 2022 в 23:33

Ран-бо, ти нали искаш да излизаме от ЕС, какво ти пука, че Украйна ще влезе?
И аз съм забранил руска музика в къщи! Не че някой, някога я е слушал де, ама за всеки случай...:-)))

-5531

4

Ран Босилек

30.05 2022 в 22:26

По бетер Хитлер. Само нациски партии останаха, горят книги, паметници, музика, връзвят хората за стълбове, убиват журналисти това е Украйна, която иска и да влиза в ЕС.

22548

3

dolivo

30.05 2022 в 21:36

е, айде сега, какво общо има. може би руската военна духова музика, ама другото си е богатство...

напомня ми на рокендрола и забраните за дълги панталони по Тошово време.

Нищо де, зле ум е, и е нормално да ги избие на омраза. Путин ако мислеше че преди имало русофоби, сега създаде 1000% повече...

10298

2

AntiZ

30.05 2022 в 21:02

Тя па една музика...Да ти умре коня!
https://t.me/UkrainianWitness/1640
 
X

Да помогнем на украинските деца!