Украинската армия унищожи склад за ракети и боеприпаси на руснаците в Нова Каховка

OFFNews 12 юли 2022 в 07:54 6418 4

Експлозии в Нова Каховка

Снимка Suspilne

Експлозиите в Нова Каховка са започнали в 22:28 снощи.

Украинската армия е поразила тази нощ склад за боеприпаси на руснаците в окупираната Нова Каховка в Херсонска област, съобщи „Суспилне“. На кадрите в публикуваното видео се виждат масирани вторични експлозии след попадението на украинска ракета в склада. Труха твърди, че в складовете са съхранявани ракети за мобилни ракетни системи на руската армия.

РИА потвърждава за ударите с акцент, че при украинската атака са засегнати жилищни сгради и склад за хуманитарни помощи в района на местната ВЕЦ. Самата електроцентрала не е пострадала.

Въоръжените сили на Украйна нанесоха удар по окупирания от Русия Нова Каховка, съобщи съветникът на ръководителя на лоялната към Киев Херсонска областна администрация Сергей Хлан. Повечето украински медии цитират говорителя на Одеската областна администрация Сергей Братчук, който твърди, че по време на атаката са унищожени складове с боеприпаси. В ранния предиобед във вторник украинската страна съобщи, че са унищожени 52 ракетни системи за залпов огън, една гаубича МСТА-Б, и седем транспортни средства. При атаката са били използвани американски HIMARS МLRS.

Първата експлозия, според потребители на социалните мрежи в района, е усетена в 22:28 в понеделник, когато е обявена и въздушна тревога. В 22.54 мястото на взривовете е идентифицирано като склад за боеприпаси.

Руските ТАСС и РИА Новости от своя страна казват, че взривовете са станали в склад за селитра. До този момент в нито един източник на открита информация не могат да бъдат открити данни, че в Нова Каховка някога е имало складове със селитра. Градът попадна в руска окупация още в първия ден на необявената война на 24 февруари.

През последните няколко денонощия Нова Каховка е подложена на интензивен ракетен обстрел от руска страна, а украински и западни анализатори считат, че пътят към освобождаване на южните територии на Украйна минава през установяване на контрол над града. Въпреки нестихващите атаки на руската армия срещу цивилни обекти в Украйна РИА Новости описва как ВСУ са ударили централния площад на Нова Каховка на 8 юли, без да се съобразят, че това е Ден на любовта, семейството и верността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

5

fiki

12.07 2022 в 10:37

орки, хванати в естествената им среда: https://twitter.com/visegrad24/status/1546649785939234818

4038

4

Moirae

12.07 2022 в 09:50

Пращайте още Т-62, орки.

2550

3

alfakentavur

12.07 2022 в 09:30

Има няколко по-отчетливи етапа на войната.
1. Начало
2. Отблъскването на орките от околностите на Киев
3. Получаването на HIMARS

Само няколко от тези системи правят картината на фронта съвсем различна. Докато Украйна получава все по-модерни оръжия, СССР2 е принуден да разконсервира антики от първата Студен война и да се мъчи с тях. Мъките му от тук нататък ще стават все по-големи :)

2099

2

Mateevk

12.07 2022 в 08:57

Ех тия лоши украинци! Да ударят града точно навръх празника! Обаче на всичко това още днес може да се сложи край - просто руснаците да си се приберат в отвратителната кочина и да си седят там, защото ако продължават, ще се стигне до лечението, посочено от Валенса.

 
X

Да помогнем на украинските деца!