Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск

OFFNews 03 юли 2022 в 21:49 1802 5

Лисичанск

Снимка Getty Images

Лисичанск

Украинската армия обяви днес, че се е изтеглила от Лисичанск - стратегически град в източната част на страната, който от седмици бе подложен на ожесточени атаки от руските въоръжени сили и сепаратистите, предаде Франс прес.

"За да бъде запазен животът на украинските защитници (на Лисичанск), бе взето решение за изтегляне" от града, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Той обясни, че "в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на защитата на града би имало фатални последици".

Тази сутрин Русия обяви, че е установила контрол над Лисичанск - нещо, което бе отречено от украинския президент Володимир Зеленски на пресконференция следобед.

Превземането на града означава, че руската армия и сепаратистите вече контролират напълно Луганска област. Сега те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад. Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието "пълно освобождение" е една от провъзгласените цели на руската "специална военна операция" в съседна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

4

fiki

04.07 2022 в 14:02

те ще стоят тук до последно и ще чакат Путин да ги освободи от игото на гейропа, най-лесно е да не мърдаш, да не правиш нищо и само да обясняваш как другите са виновни

2550

3

alfakentavur

04.07 2022 в 10:57

На рашистките тролчета като ви изгониха надзорниците сега си личат сълзите в очичките ви :(
Защо не ги последвахте в СССР2, а?

705

1

order

04.07 2022 в 04:44

Май скоро зеления ще ги посреща в Киев с хляб и сол