Украинската армия е пробила руската линия на отбраната на Запорожкия фронт

OFFNews 04 юни 2023 в 21:34 18300 13

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Украинският пробив, за който пишат и блогърите и официалните руски агенции не се споменава в сводката на Генералния щаб на ВСУ, публикувана тази вечер.

Украинската армия е предприела атака на Запорожкия фронт и е успяла да пробие линията на руската отбрана, съобщават руски военни блогъри, в частност и модераторите на телеграм канала „Операция Z. Военкоры Русской весны“. Атаките на Киев се споменават и в официалните съобщения на руските информационни агенции.

„Настъпление на врага на Запорожкия фронт. ВСУ успяха да се вклинят в първата линия на отбрана“, пишат военните блогъри. В района на Времевски виступ украинците са успели да проведат през нощта разминиране на територията, по което в 12:00 по обяд в неделя в атака са се отправили 3 бронирани групи от танкове и натовски бронирани машини.

„Врагът навлезе в „сивата зона“ (линията между позициите на двете страни), излизайки на предните ни позиции, като се е вклинил до 250-300 метра в района на Новодаровка. При селата Приютне и Нескучно-Макаровка в хода на сражения противникът (ВСУ, б. р.) беше спрян от части на 5 армия на Източния военен окръг“, пишат руснаците.

По-нататък кореспондентите съобщават, че украинците са били с до 3 мотопехотни роти с танкове и лека бронирана техника по натовски стандарт, като по твърденията на руската страна ВСУ са загубили минимум 2 танка, няколко бойни бронирани машини и до един взвод на щурмовата пехота.

За украинския пробив съобщава и командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковский. "Групирайки ударен юмрук през първата половина на деня противникът успя да постигне тактическа позиция и превзе една от нашите позиции, но понесе осезаеми загуби. Сега противникът увеличава присъствието си в зоната на пробива и, очевидно, се опитва да умножи успеха си", написа Ходаковский. Командирът уточнява изрично, че "тези действия не са сами по себе си обещаното контранастъпление на ВСУ".

В сводката на Генералния щаб на ВСУ, публикувана към 20.30 българско време описаните от руските военни блогъри военни действия в зоната на Запорожския фронт не се споменават. Единствено се казва, че "в Запорожска и Херсонска области руските сили са в защита".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

12

Bad Horse

05.06 2023 в 14:26

Борисов, не вярвам на руските източници за украинските загуби. Но дори и да са такива, това ще е защото защитата ще е силна. Такива бяха и руските загуби при Бахмут, Угледар, Авдийвка и т.н. месеци наред.

Гарантирам ти че украинците няма да пращат вълни в месомелачката месеци наред. Ако на едно място се окаже трудно, ще пробват на друго. Точно защото за тях живота на войниците им е ценен. Само руската военна мисъл сътворява Чернобаевки.

12407

10

Bad Horse

05.06 2023 в 13:29

Първо руски доброволци удариха на руска територия, та трябваше бясно да местят войски, задръстиха си ЖП мрежата. От което украинците се възползваха и бомбардираха войски в движение, когато са най-лесни мишени. Дори самото местене насам-натам изчерпва ресурси, амортизира машини и хора...

Сега този пробив е само първия от много. Ще ударят и другаде. Все някъде ще пробият, от което фронта ще рухне и който може ще се изтегли на задни позиции. На юг няма задни позиции освен кримския провлак, така че херсонска и запорижка области ще бъдат освободени. По-нататък... зависи от много неща...

"Само Факти", заведи тоя пост във ведомостите, номер, печат, прошнурован и т.н. Да го имаш лесен за цитиране по-късно

-529

9

6екеr4о

05.06 2023 в 10:26

Сега почва наистина голямото лъготене от страна на клемльовските курешки! Игор Ококорениязадник Конашенко сега ще трябва денонощно да репетира рецитациите си как ежечасно, ежеминутно, както и всяка секунда мурзилската армия унищожава десетки самолети, стотици танкове и бронирани машини, да не забравя и стотиците хиляди украински военослужащи, Хвала!!!

9347

8

Анализи

05.06 2023 в 07:41

Успех на украинците. Колкото по-бързо изгонят агресора, толкова по-бързо ще настъпи мир.

2073

7

Johnny B Goode

05.06 2023 в 03:34

Борисов, рашисто-фашистки отрепки като теб подлежат на чистене.
Това не е цензура, това е хигиена.