Уикилийкс и леви онлайн медии се оплакаха, че Гугъл ги цензурира

OFFNews 10 август 2017 в 12:19 2895 6

Уикилийкс и леви онлайн медии се оплакаха, че Гугъл ги цензурира

Търсачката Гугъл цензурира достъпа до някои онлайн издания, сред които е и Уикилийкс. На сайта на списанието CounterPunch беше публикувана статия, в която се твърди, че достъпът до някои сайтове, които "предупреждават работещите в САЩ за атаката срещу доходите им... от страна на федералното правителство" и медии, "които предупреждават за предстоящи военни действия" срещу държави като Иран, Русия и Китай, по същество е блокиран

На практика популярната търсачка е въвела програма срещу фалшиви новини, която премахнала от първите резултати при търсенето "социалистически, антивоенни и прогресивни уебсайтове" от първите страници. Тези медии били "изтласкани" в резултатите от търсенето едва след 50 страници с резултати, "което по същество представлява премахването им от резултатите от търсенето".

Сред засегнатите сайтове са изброени също и World Socialsit Website, Democracy Now, American Civil liberties Union, както и Wikileaks, които били само малка част от сайтовете, които са докладвали за чувствително намаляване на посещенията им от Гугъл. За пример е даден World Socialist Website, който отчел 67-процентов спад от посещенията от търсачката. 

В същото време от Уикилийкс съобщиха, че популярната интернет търсачка разработва система за цензуриране на коментарите под статии под предлог, че това се прави за "подобряване на общуването онлайн". Партньори на Гугъл в това начинание са Economist, Guardian, Wikimedia Foundation и New York Times. 

Според проекта системата ще оценява "токсичността" на коментарите и е дадена възможност за тестване. Дадени са и примерни коментари, които носят определено ниво на "токсичност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

12.08 2017 в 05:43

Не, не знам китайски.
Яндекс май го знае, но не използвам услугата.
Не знам какво искаш от браузърите. По технически, природонаучни, общокултурни, музикални въпроси, аз не знам от колко години не използвам гугъл. Десет, повече ли ... Загуба на време и нерви.

23293

3

Стефан

12.08 2017 в 02:17

Пък аз използвам нормални търсачки, особено когато бързам. Яндекс, например.
Не само по техническите въпроси, дава адекватни резултати, за разлика от гуглите.
Прочее, "гугъл" и "гугла" са думи с различно значение. "Гугъл" все повече успява да се сведе до "гугла". Въпрос на идеология, и решение на собствениците. Няма да е първата хипертрофирала структура, умряла от глупост и самонадеяност.
Гигантските динозаври също са комикси за детските градини. А те са били наистина по-големи от гугъла:)

11926

2

д-р Петроff

11.08 2017 в 11:43

Обичам Гуглето.