Удължават с още месец хуманитарната програма за украинците с временна закрила в България

OFFNews 14 септември 2022 в 15:49 1192 0

Протест на хотелиери за забавяне на средствата по програмата.

Снимка БГНЕС

Средствата по програмата се изплащат на хотелиерите, но през юли техни представители протестираха заради липсата на плащания за настанените украинци.

Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселените лица от Украйна с предоставен временна закрила в Република България, приета с Решение № 317 от 2022 г., съобщи пресцентърът на Правителството.

„Украинската програма“ беше приета с решение на МС на 20 май т. г. Решение 317 беше прието на 20 май т. г. на базата на Решение за изпълнение и уреждаше предоставянето на помощ на лицата, които са регистрирани и имат издадени национални карти на чужденец, на когото е предоставена временна закрила. Помощта се изразяваше в осигуряване на подслон в места за настаняване и на изхранване. Първоначално срокът на действие на програмата беше до 31 август, след което беше удължена веднъж. Сега според преценката на МС в хода на изпълнение на Програмата е идентифицирана необходимост от изменение- удължаване за още един месец до 31 октомври 2022 година.

Още в началото хуманитарната помощ за украинците беше обект на спекулации с твърдения, че на бягащите от войната се раздават пари. Както подчертават от МС помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър и на обектите, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!