Учителският съюз в Полша инвестирал в бурета с уиски и изгубил 52 хиляди евро

Красимир Крумов 27 юли 2022 в 16:38 6197 3

Инвестиция в бурета с уиски

Снимка Getty Images

Съюзът на полското учителство решил вместо да губи от депозит в банка, да спечели с инвестиция в бурета с уиски.

Съюзът на полското учителство (СПУ) е признал в отчетите си загуба от 250 хиляди злоти, което се равнява на ок. 52 хиляди евро. Учителският съюз е на минус заради неуспешна инвестиция – вложил парите си в бурета с уиски, съобщи полската телеграфна агенция ПАП.

Инвестицията трябвало да донесе на учителската организация добра печалба, а вместо това излязла значителна загуба. За проблемите станало ясно от допълнение към отчета, озаглавено „Допълнителна информация и обяснения към общия финансов отчет на СПУ за 2021 година“. Там се споменава за редуциране на стойността на вече направена инвестиция в продукти на фирмата „Стилновисти“ на нула. „В най-стария отчет, който беше наличен, като актив беше записана инвестиция в същата компания, оценена на 248.5 хиляди злоти, а това на практика означава загуба.“ – коментира по този повод полският портал WP.pl.

„Стилновисти“ е фирма, специализирана в инвестиции в бурета с уиски. От известно време предлага, но в по-малък мащаб и инвестиции във вино. „Принципът на инвестицията в уиски е много прост: инвеститорът решава колко пари иска да вложи, а фирмата, чиито услуги използва, купува алкохола в бурета, който в течение на следващите години трябва да увеличи стойността си.“ – обясняват експерти.

Инвеститорът на теория няма никакви грижи, не съхранява самостоятелно алкохола – това е отговорност на фирмата посредник. Според отчета на СПУ се оказва, че през 2019 година фирмата посредник е започнала да изпитва финансови затруднения. През декември 2019 Районният съд в Познан по искане на кредитор от Конин поставил под запор активите на компанията. Въпреки това дори през 2022 от „Стилновисти“ продължавали да предлагат инвестиции в уиски при тях.
В момента в прокуратурата върви проверка по казуса със „Стилновисти“, като Съюзът има статут на потърпев по производството, коментира говорителката на СПУ Магдалена Кашуланис.

Според правния анализ инвестирането в уиски от страна на СПУ е било легално. „В сегашната ситуация, когато имаме работа с динамичен ръст на инфлацията, самото депозиране на пари в брой в банката предизвиква спад на покупателната способност на парите. По тази причина решението на профсъюзите относно инвестирането на бюджетния излишък в инвестиции, които да позволят избягването на финансови загуби, трябва да се оцени положително.“ – казва юридическият съветник Малвина Сташевич.

Според Сташевич, обаче, имайки предвид характера на направените от СПУ инвестиции, цялата инициатива трябва да бъде разгледана от контролните органи на Съюза, преди всичко Главната ревизионна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!