Училища в САЩ забраниха Библията заради ''вулгарност и насилие''

OFFNews 03 юни 2023 в 13:16 3596 6

Библия

Снимка Pixabay

Библия

Училищен район в американския щат Юта премахна Библията от библиотеките в началните и средните училища заради това, че съдържа "вулгарност и насилие", предаде Би Би Си.

Стъпката е предприета след оплакване от родител, че Библията на крал Джеймс съдържа материали, неподходящи за деца.

През 2022 г. републиканското правителство на Юта прие закон, с който забрани "порнографски или неприлични" книги в училищата. Повечето от книгите, които са били забранени досега, се отнасят до теми като сексуална ориентация и идентичност.

Забраната на Библията идва на фона на по-мащабните усилия на американските консерватори в щатите да забранят учения по спорни теми като правата на ЛГБТ и расовата идентичност. Забрани на определени книги, считани за обидни, са въведени и в Тексас, Флорида, Мисури и Южна Каролина.

Някои либерални щати също забраниха книги в някои училища и библиотеки, позовавайки се на предполагаемо расово обидно съдържание, пише БГНЕС.

Решението в Юта е взето тази седмица от училищния окръг Дейвис северно от Солт Лейк Сити след жалба, подадена през декември 2022 г. Служителите казват, че вече са премахнали седемте или осемте екземпляра на Библията, които са имали на рафтовете си, като отбелязват, че текстът никога не е бил част от учебната програма на учениците. Комисията не уточнява мотивите си, нито кои пасажи съдържат "вулгарност или насилие".

Законодателят от щата Юта, който е автор на закона от 2022 г., преди това отхвърли искането за премахване на Библията като "подигравка", но тази седмица промени курса си като я определи като "предизвикателно четиво" за по-малките деца.

"По традиция в Америка Библията се преподава най-добре и се разбира най-добре вкъщи и в семейството", написа Кен Айвъри във Facebook.

Боб Джонсън, баща на ученик от началното училище в училищния район Дейвис, заяви пред CBS News, че е против премахването на Библията. "Не мога да се сетя какво има в Библията, което би трябвало да се извади от нея. Не е като да има картинки в нея", каза той.

Районът не е първият в САЩ, който премахва Библията от рафтовете си след приемането на подкрепяни от консерваторите закони за забрана на книгите.

Миналата година училищен район в Тексас извади Библията от библиотечните рафтове след оплаквания от представители на обществеността, които се противопоставят на усилията на консерваторите да забранят някои книги.

Миналия месец ученици в Канзас поискаха Библията да бъде премахната от училищната им библиотека.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1905

  7

  2021

  03.06 2023 в 17:15

  Само да кажа, ако търсите Библия on-line или книжна, търсете Синодално издателство и превод. Той е най-точен и непроменен от оригиналните преводи.

  1000

  6

  Yordan00

  03.06 2023 в 14:51

  Скоро ще осъзнаят и ще се сблъскат, с една много сурова истина! :)

  -985

  5

  Козин Човков

  03.06 2023 в 14:50

  Щта няма нищо общо с либерализма, а е точно обратното - крепост на тръмпиотския консерватизъм. Приччината да забраняват библията е, че там преобладаващото население са мормони и тяхната "библия" е Книгата на Мормон - още по-голяма простотия.

  12636

  3

  prascho

  03.06 2023 в 14:08

  Забавна игра: oтваряте библията на произволна страница и правите точно, каквото е описано вътре. Последният, който влезе в затвора печели играта...

  Затова е много важно да се изучава предмет "религии". Трябва децата да се запознаят с цялата история на световните религии, като се започне от дълбока древност, мине се през аврамистичните анахронизми и се стигне до "съвременните" сциентолози. И индоктринирането трябва да бъде забранено преди навъшрване на пълнолетие. И без това свободната воля е в основата на християнстовото. Човек трябва да е напълно запознат в детайли с како се захваща.

  Една от основните причини да стана атееист е, че се запознах много подробно със стария и новия завет, корана и т.н.

  1005

  2

  Зла свекърва

  03.06 2023 в 13:34

  Това е пропастта, в която падат левичарските либертини.

  Може Библията да не им харесва, но тя е в основата на свободата в Западната цивилизация.

  Неслучайно диктаторите тормозят свободните църкви и потискат разпространението на Библията. Посланието й докосва човешката душа и освобождава човек от страхове и от вътрешни окови и му помага да изгради морални граници, скрупули, които след това го правят негоден за диктаторската машина и опасен, защото става проводник на послание, което събаря в основата си идеологията на диктатурата.

  Затова Библията е преследвана книга в Северна Корея, за това църквата е контролирана и репресирана в Китай и в Русия.

  Хедонизмът на западните либертини на практика воюва срещу основният инструмент, който е създал свободните им общества.

  1419

  1

  Dido

  03.06 2023 в 13:34

  А ***ана кога?Или таме не политкоректно, да не обидим педофилите?
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна