Убитият в Струга мафиот внасял проститутки през България

OFFNews 16 август 2017 в 13:06 14750 5

В понеделник следобед в македонския град Струга бе убит известният престъпен бос Дилавер Бойку-Леку, смятан за най-влиятелната фигура в балканската мафия, занимаваща се с проституция и търговия с бели робини от страните на бившия СССР и Балканите.

Според медиите в Македония, престъпният клан на Леку внасял момичета от Молдова, Украйна и Румъния през канал, който минавал през България. След това белите робини били откарвани в няколко села в околностите на Струга, сред които и родното на боса - Велеша. Там имало „депо”, в което винаги имало между 200 и 250 жени, готови за продажба на Запад. Цената варирала от 1500 до 5000 евро. Отделно от това Леку, който имал три брака и безброй любовници, държал 30 рядко красиви жени за себе си и за специални клиенти. Според македонското МВР за близо 20 години активна престъпна дейност кланът на Леку е продал в Западна Европа около 3000 жени.

Албанец по произход и македонец по гражданство – 55-годишният Бойку е смятан за една от най-важните брънки от веригата за търговия с жени на Балканите. Бившият американски посланик в Скопие Лорънс Бътлер го определи преди известно време като „най-известния македонски гражданин“. Той бе разследван от Интерпол и ФБР за организиране на “търгове“ за бели робини и държи рекорда от 20 години, в които македонските власти го арестуват на няколко пъти, завеждайки срещу него множество дела. Има обвинения за корупция, съучастие в организиране на заговор против държавата, но все пак най-много са за склоняване към проституция.

Неговата „кариера” започва в края на 80-те като строителен работник в Швейцария. След завръщането си в Македония започва да се занимава с криминална дейност. Отваря верига от стрийптиз барове в почти всички по-големи градове на страната, в които танцуват предимно момичета от Украйна, Румъния и Молдова. При акция на полицията през 2003 г. в тези клубове са задържани десетки източноевропейки без никакви документи. Установено е, че те са били принуждавани да проституират и са държани при най-тежки условия на живот.

При всичките си показания пред съда, той заявява, че има само легален бизнес и всички танцьорки са с изрядни документи, като нито една от тях не е държана насила. Той развива и туристически бизнес в Струга – притежавайки няколко ресторанта, кафенета, бунгала и понтон-заведение в Охридското езеро. Там, на брега на езерото, близо до мястото откъдето от него се оттича река Черни Дрим, се намира и барът, в който е извършено убийството.

Животът на Дилавер Бойку-Леку протича и завършва като на кино. През 2002 г. той е арестуван, но успява да скочи от колата, която го кара към полицията. След това е задържан при акция на македонските и черногорските служби малко преди да отлети за Бразилия. Той е върнат от Подгорица с хеликоптер, съден е и за малко лежи в затвора.

Бойку бе прострелян в главата пред собственото му заведение „Аква блу” на улица „Партизанска” в Струга. Убиецът се е приближил зад него и е стрелял от упор в челото му, след което с още няколко изстрела е спрял скочилите от масата преследвачи. Секунди по-късно пред заведението спрял мотор, с който нападателят изчезнал из уличките на града.

Все още не са ясни причните за покушението. Според информация в местните медии убийството може да е извършено от клана Истрефи. Като мотив се посочват „кръвна вендета“, заради убийството на техния 23-годишен син Ситем Истрефи при престрелка в края на 2015 г, предизвикана от спор за концесията на градския плаж. Разбира се, версията за разчистване на сметки в криминалните среди, занимаващи се с проституция също е повече от вероятна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!