Убийството на чернокож арестант в Атланта: какво са заснели камерите

OFFNews 15 юни 2020 в 11:47 47575 11

Полицията в град Атланта, щата Джорджия, САЩ, разпространи видеокадри от фаталния арест на Рейшард Брукс, застрелян пред заведение за бързо хранене. Това е поредният случай на убит от органите на реда арестант, който повдигна темата за превишаването на полицейските правомощия и нарушаване на правата на цветнокожите.

Само няколко седмици след смъртта на Джордж Флойд при сходни обстоятелства, 27-годишният Брукс загива на паркинга на ресторант от веригата Wendy's.

Кадрите са заснети от два вида камери - едните са монтирани върху униформите на двама полицаи, а впоследствие при схватката падат. Другите са върху предното стъкло на полицейските коли. Охранителна камера на паркинга е заснела финалните секунди от живота на Брукс - когато единият от полицаите стреля три пъти в него.

Смъртта на Брукс предизвика протести през уикенда, а шефът на полицията в Атланта подаде оставка. Полицаят, застрелял мъжа - Гарет Ролф, бе уволнен, а другият участвал в ареста полицай, Девин Броснан, е преместен в администрацията.

Кметът на града Кийша Ланс Ботъмс заяви, че има ясно разграничение между това, което един полицай може и което трябва да направи. Кметът категорично заяви, че в този случай употребата на огнестрелно оръжие не е била оправдана.

Какво се вижда на записите (ВНИМАНИЕ: КАДРИТЕ СЪДЪРЖАТ НАСИЛИЕ И НЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДЕЦА И ХОРА С ЧУВСТВИТЕЛНА ПСИХИКА)

Късно в петък вечер полицията се отзовава на сигнал от Wendy's за мъж, заспал в колата си на алеята за обслужване на автомобили. Началото на инцидента е заснето от камерата на униформата на полицай Девин Броснан. Той пристига на мястото и се приближава до колата на Р. Брукс. Записът сочи, че часът е 22:40. Брукс очевидно спи зад волана. Броснан чука по стъклото, после отваря вратата и му казва "Хей, човече, паркирал си на алеята за обслужване." Първоначално Брукс не реагира. Когато се събужда, изглежда неориентиран. Броснан го пита дали е уморен и му казва да се премести на паркинга. Мъжът премества колата, след като се налага полицаят да го събуди за втори път.

Броснан се приближава до автомобила и пита шофьора дали е пил. Брукс отговаря, че е изпил само едно. Търси шофьорската си книжка, а Броснан вика по радиостанцията друг служител за полеви тест за алкохол.

По време на разговора Бруск казва, че е дошъл на посещение - на гроба на майка си. "Съжалявам да го чуя", отговаря полицаят.

След няколко минути пристига Ролф. Броснан накратко му обяснява ситуацията, с Ролф пита Брукс как е попаднал там. Мъжът отговаря, че не си спомня да е заспивал на алеята за обслужване и изглежда не знае къде е.

Малко след 23 ч. Ролф започва полевия тест за алкохол. Кара го да следи пръста му, да ходи в права линия. Питат го как се чувства от 1 до 10. "Добре се чувствам, сър", отговаря Рейшард Брукс.

Ролф изважда дрегер, а Брукс обяснява, че е пил, празнувайки рождения ден на дъщеря си.

"Мисля, че сте пил твърде много, за да шофирате", отговаря Ролф и му казва да сложи ръцете си отзад.

Часът е 23:23.

Брукс обаче започва да се съпротивлява, когато Ролф се опитва да му сложи белезници.

В схватката камерите и на двамата полицаи падат. Камерата на предното стъкло на полицейския автомобил обаче улавя борбата, когато тримата се борят на земята. Броснан посяга към своята електрошоков пистолет (Тейзър), докато Ролф държи Брукс отзад.

"Ще използвам електрошок", казва единият от полицаите.

Друго видео, заснето от очевидец, показва как Брукс сграбчва електрошоковия пистолет.

"Пусни шибания Тейзър", крещи му един от полицаите.

Борбата продължава и полицаят нарежда на Брукс да спре да се съпротивлява.

Накрая Брукс успява да вземе електрошоковото оръжие и да се освободи от хватката на двамата униформени. Изправяйки се, удря Ролф в лицето.

Ролф прави крачка назад, вади своя Тейзър и стреля по Брукс, докато побягва. 

Стрелбата

Една охранителна камера е уловила момента на смъртоносната стрелба. През по-голямата част от схватката тримата мъже са извън обхвата ѝ, но камерата ги улавя, когато Рейшард Брукс се изплъзва от полицаите и побягва. На кадрите са Брукс и Ролф - и двамата държащи Тейзърите.

В този момент Брукс се обръща назад и насочва електрошоковия пистолет към Ролф, който изважда пистолета си и стреля.

Брукс пада. 

Камерата не е записала звук.

На другите записи обаче се чуват три последователни изстрела.

На паркинга спират няколко коли, а хората излизат и започват да снимат. Полицаите започват сърдечен масаж. Пристигат още униформени и линейка.

Падналите камери от униформите на полицаите са записали как очевидци започват да упрекват Броснан и Ролф, а един им казва, че с кариерите им е свършено. "Край с кариерата и на двамата, защото ти току-що застреля човек без причина", се чува на записа.

Брукс е отведен в болница, където издъхва.

Адвокатът на неговото семейство Л. Крис Стюарт заяви, че полицаите не е трябвало да стрелят, защото Тейзърът не е смъртоносно оръжие.

"Ако полицаят бе проявил малко повече емпатия и бе по-малко уплашен, клиентът ми нямаше да е мъртъв", коментира адвокатът.

Съдебно-медицинската експертиза официално обяви смъртта на Брукс за убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

11

минувач

15.07 2020 в 06:04

Черните често убиват полицаи които ги спират за нарушения или при домашни разпри. Но либералната преса не съобщава тези истории а чака някой черен престъпник да бъде убит за да всигне шум до небето и да предизвика хаос и мародерство.
Целта е да хвърлят кал по Тръмп. Това е ясно вече и на малките деца...

4005

10

AnderXale07

22.06 2020 в 09:04

Нито провинението е за екзекуция, нито пък простите ченгета имат право да определят кой да живее и кой не!!! Видя се чисто и ясно, че ченгето стреля за да убие. Относно този случай ще споделя една случка. В началото на т.н. "епидемия" едно ченге, братовчед на колега, дойде при нас в офиса и ни сподели, че с нетърпение чакал да им увеличат правата за да може тези под карантина (независимо болни или не), които я нарушават, с една палка в главата да ги убива заедно с вируса. Та общо взето това е манталитета на повечето куки...

10910

9

1Sion1

15.06 2020 в 21:57

Off,пък потърсете малко инфо , кой е застреляният..Да помогна, излежавал е 7 годишна присъда за постоянен физически тормоз над децата си.Пуснат е от затвора заради COVID19.

2905

8

ровччч

15.06 2020 в 21:38

За тази жертва са виновни левундерските кметове и губернатори, които заповядаха на полицията да не пипа вандалите от така наречените протести. Черните вече се почувстваха за още по-превилигирована раса, и си мислят, че полицията няма власт над тях. Ако имаше ред, този нямаше да посмее да се сбие с полицаите, и сега щеше да е жив.

11529

6

borislavus1

15.06 2020 в 15:08

Този случай е доста спорен. За да заспива два пъти зад волана е доста пиян. Като се има впредвид, че в Щатите няма обществен транспорт и не могат просто да му забранят да кара какво биха могли да направят?
Дали Taser-a е оръжие? И това е спорно.
По-скоро се чуват 3 изстрела, ако и 3-те са в тялото е неправилно. Не се чува предупредителен във въздуха и то от непосредствена близост.
Ако го оставят да избяга пак може да има смъртен случай.

12221

5

bls

15.06 2020 в 14:49

Оказва яростна съпротива при ареста, взима електрошока на полицай не се знае дали няма друго оръжие в себе си и дали няма да ползва - какво да правят полицаите при положение че по статистика има по 1-2 загинали полицаи дневно в сащ. На първо място защо изобщо изведнъж започва такава съпротива без никакъв повод от полицаите?

12435

3

Jinx

15.06 2020 в 14:03

То от години се знае, че в САЩ първо стрелят за всеки случай, пък после се обясняват :)

3767

2

Име на профила

15.06 2020 в 12:38

"а другият участвал в ареста полицай, Девин Броснан, е преместен в администрацията."

Administrative leave - в платен отпуск е...