Убийство с автомат посред бял ден в центъра на Москва

След престрелка с полицията заподозреният Алексей Дьомин е откаран в тежко състояние в болница

Даниела Добрева 06 юни 2024 в 16:54 8595 4

Полицаи оглеждат мястото на престъплението.

Снимка lenta.ru

Мястото на престъплението.

Посред бял ден в Москва бе прострелян смъртоносно с автоматична пушка известният в близкото минало фигурист Константин Балешански. Първоначално полицията смяташе, че става въпрос за поръчково убийство. Но малко по-късно заподозреният е бил задържан, като по време на ареста той е бил тежко ранен след престрелка с полицията. Следственият комитет на Русия смята, че престъплението вероятно е било заради домашен спор, съобщиха няколко руски медии.

Видеозапис от мястото на убийството показва как мъж с черна маска и пистолет настига минувач и го застрелва. След като жертвата пада, нападателят го прострелва контролно още два пъти с автомат AKS-74U Ксюша.

34-годишният Константин Балишански е бил член на руския отбор по скейтборд на Nike в средата на 2000-те години. Сега работел за компанията на баща си Mediasystem Group, която се занимава с проектиране на видеоинсталации и презентации, включително на спонсорирани от държавата събития, изтъква Радио Свобода.

Полицията обяви план "Прихващане", а Следственият комитет отвори дело за убийство и незаконно притежание на оръжие. Около час и половина след съобщението за убийството очевидци сигнализираха за престрелка в квартал Матвеевски лес в западната част на Москва.

Според медии, специализирани в оперативни новини, полицаите са задържали заподозрян за убийството на Балишански. "База" твърди, че той е бившият служител на сайт за скейтъри 35-годишният Андрей Дьомин. По обясненията на Следствения комитет в дъното на престъплението е ревност. Това е основната версия, по която се работи.

Балишански и Дьомин не можели да разделят момиче, към което и двамата имали чувства.

Дьомин вече е попадал в полезрението на служителите на правоприлагащите органи: през 2018 г. е бил задържан за трафик на наркотици, припомня lenta.ru. 

Тежко раненият Дьомин на път за болницата. Стимка: ТАСС

Освен това убиецът и жертвата имали обща страст - скейтборда. Според Mash Дьомин наскоро е работил в онлайн магазин за продажба на оборудване за скейтборд. Константин Балишански пък става първият скейтър от отбора на NikeSB Russia през 2006 г. По време на престъплението той е работил като системен администратор в компанията на баща си, която осигурява изложби и събития с мултимедийно оборудване, LED и LCD екрани.

Покушението срещу ИТ специалиста е било подготвяно в продължение на пет месеца. В началото на февруари започват да се събират данни за него - публично и в даркнет. Било поръчано досие на Балишански за маршрутите, по които е пътувал, и местата, които е посещавал.

По предварителни данни в деня на покушението Андрей Дьомин е записал камерите на домофона на входа на къщата, в която е живял Константин. Извършителят се е маскирал, като се е облякъл изцяло в черно и е сложил медицинска маска на лицето си.

Андрей Дьомин напада Константин Балишански в района на детска площадка. След първия изстрел жертвата се втурнала да бяга, но убиецът я настигнал, повалил я с още куршуми и я довършил с два контролни изстрела недалеч от входа на жилищна сграда на улица "Алексей Свиридов". След това избягал през дворовете на жилищни сгради в квартал Фили-Давидково. Служителите на реда предположили, че престъпникът може да се укрие в нечий автомобил, затова проверили целия транспорт и претърсили горския район в радиус от четири километра от мястото на убийството.

Около 13:00 ч. Дьомин бил открит в района на Аминиевското шосе. След кратка престрелка бил задържан. Заподозреният е тежко ранен и е настанен в болница.

По думите на старшия помощник на ръководителя на столичния Следствен комитет на Русия (СКР) Юлия Иванова е образувано наказателно дело по част 1 от НК за убийство и притежание на незаконно оръжие. Възможно е Дьомин да бъде подведен под отговорност и за покушение срещу полицай, за което може да получи доживотен затвор.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1995

    4

    Гьорче2

    07.06 2024 в 05:10

    Още Може! Пантелей пУтник!! ????????

    3251

    3

    динозавър

    06.06 2024 в 18:01

    Скучна новина. Интересно щеше да е да бяха стрелнали едно джудже на красния площад.

    300

    2

    демотиватор

    06.06 2024 в 17:26

    Русский мир...

    14369

    1

    случайно прочетох

    06.06 2024 в 17:12

    Добрева, "в средата на 2000-те години" какво значи?

     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II