Убийство на честта: Баща обезглави 14-годишната си дъщеря със сърп, защото е избягала с гаджето си

OFFNews Последна промяна на 27 май 2020 в 16:48 42250 1

Снимка TWITTER

Полицията в Северен Иран арестува мъж, който е обвинен в "церемониално убийство" на 14-годишната си дъщеря, защото избягала с гаджето си, предаде Би Би Си. 

Ромина Ашрафи е избягала от дома си в провинция Гилан заедно с 35-годишното си гадже, след като баща ѝ не бил съгласен с техния брак. След като е избягала девойката е била намерена от полицията и е прибрана у дома. Ромина още тогава е казала, че се страхува за живота си. 

Миналият четвъртък вечерта момичето е било нападнато в спалнята си от собствения си баща.

Според ирански медии, Ромина е била "обезглавена" със сърп, след което бащата е излязъл извън къщата със сърпа в ръка и признал, че я е убил. 

Днес редица национални вестници отразиха историята на Ромина на първите си страници. 

Вицепрезидентът по въпросите на жените и семейството на Иран Масуме Ебтекар написа "Несигурен бащин дом" и изтъкна, провала на съществуващото законодателство относно жените и момичетата. 

Междувременно хаштагът в Twitter #Romina_Ashrafi е използван повече от 50 000 пъти, а голяма част от потребителите осъждат убийството и патриархалния начин на живот на иранското общество. 

Шахиндокт Молаверди, бивш вицепрезидент по въпросите на жените и семейството, както и настоящ секретар на Иранското дружество за защита правата на жените, написа: "Ромина не е нито първата, нито ще бъде последната жертва на убийство на честта".

Тя добави, че подобни убийства ще продължат, ако законът не е достатъчно възпиращ. 

"Убийството на честта" представлява убийството на даден член от семейството или клан, което е извършено от друг член на същото семейство или клана заради убеждението, че жертвата е опетнила честта на семейството, клана или изобщо общността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови