Убиха Бялата вдовица - най-търсената жена терорист в света

OFFNews 12 октомври 2017 в 13:04 23820 1

Смятаната за най-издирваната жена терорист в света Сали Джоунс е била убита в Сирия по време на бомбардировка на американски дронове над бази на "Ислямска държава".

Джоунс, позната в западния печат и като "Бялата вдовица", е родена във Великобритания и тази година трябваше да навърши 50 години. През 2013 година отива в Сирия с нейния невръстен син. Причината - "Ислямска държава" успели да я убедят в идеологията си и британката отпътува, за да се омъжи за джихадист от хакерското крило на ИДИЛ.

Това далеч не е първият случай на европеец, който се поддава на пропагандата на терористите. Повечето от привлечените тръгват за Сирия, но биват спрени на път за там, а тези, които достигат страната, най-честоумират на сирийска земя. Засега се знае за 6-ма британци, заминали за Сирия и умрели за ИДИЛ.

Сали Джоунс е била убита това лято от американски дрон, но новината била пазена в тайна до сега. Бомбардировката е била извършена в т.нар. "столица" на терористите в Сирия - град Рака.

"Бялата вдовица" има интересна история - тя е свирила в пънк банда и дори има внучета.

Две години след като заминава за Сирия, Сали остава без съпруг, след като поредна атака срещу джихадистите убива мъжа й. "Бялата вдовица" започва да получава заплата за това, че мъжът ѝ е "мъченик" и е умрял за каузата.

Сали Джоунс е на челните места сред издирваните от Пентагона хора. Според разследващи тя е мозъкът на различни терористични атаки по света.

Една от причините смъртта на "Бялата вдовица" да се пази в тайна досега е, че не се знаеше каква е била съдбата на нейния 13-годишен син. Според информация на "Дейли мейл" тя го е ползвала като жив щит по време на бомбардировката, но слуховете за смъртта на момчето нито се потвърждават, нито отричат.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг